По думите на Делян Добрев

ЕРП-та ще бъдат наказани, ако фактурират повече от 30 дни

Трайчо Трайков: Месечното отчитане на тока е излишен разход, плащан от потребителите

ЕРП-та ще бъдат наказани, ако фактурират повече от 30 дни

ЕРП-та ще отнесат санкции, ако си позволят да фактурират потребеното електричество в сметките на хората за по-голям период от 30 дни. За това предупреди по Нова телевизия в сряда депутатът от ГЕРБ и шеф на енергийната комисия в парламента Делян Добрев.

"ЕРП-тата трябва да са предупредени, че няма да се позволи да фактурират повече от 30-дневен период и ако го направят ще бъдат наказани с цялата сила на закона”, категоричен бе Добрев.

Бившият енергиен министър изрази несъгласие електромерите да се отчитат на 3 или на 6 месеца, и да се плащат прогнозни сметки. "Новите технологии позволяват да се сменят електромерите с такива с дистанционно отчитане, те дори позволяват и домакинството да следи сметките си”, допълни председателят на комисията по енергетика.

Само преди ден премиерът Бойко Борисов поиска спешно засичане на електромерите, за да не бъдат ударени хората с надути ел.сметки по празниците. Филмът с отчитането сме го гледали вече през 2012 г., защото и сега има серия от почивни дни, коментира Делян Добрев. Тогава именно от големите сметки на ток тръгнаха протестите и първият кабинет на ГЕРБ подаде оставка. По думите на Добрев ЕРП-та имат база от последните сметки за ноември и могат през декември да направят сравнение. Той обясни, че ако във фактурите има по-висок процент, това означава, че ЕРП-тат не са си свършили работата.

Според предшественика на Добрев  в първия кабинет на Борисов- бившият енергиен министър Трайчо Трайков пък законът не е домислен.

"По закон ЕРП-тата трябва да отчитат тока на периоди, не по-дълги от един месец. Друг е въпросът, че законът е глупав. Той е направен да се отчита токът на период от един месец с цел да се отговори на страховете на хората, че сметките им може да са неравномерни. Тези ежемесечни отчитания са пак излишни разходи, които хората плащат накрая на сметките си. Почти в цяла Европа се засича на по-дълги периоди - на 3, 6 и дори 12 месеца и се плащат изравнителни сметки", каза Трайков.

Споделяне

Още по темата

Още от България