ЕРП-тата обвинени, че пречат на свободната търговия с ток

Не прилагаме практики, пречещи на конкуренцията, обявиха от ЧЕЗ и "Енерго-Про"

ЕРП-тата обвинени, че пречат на свободната търговия с ток

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предяви срещу електроразпределителните и електроснабдителните дружества на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" обвинения, че пречат на свои клиенти да ги сменят с независими търговци на електроенергията, съобщиха от антимонополния орган в петък.

 

Трите компании са застрашени от санкции до 10 на сто от оборота на съответните техни дружества, ако не успеят да убедят комисията, че не нарушават правилата на конкуренцията, обясни по-късно през деня говорителят на КЗК Марио Гаврилов.

 

Той обясни казуса с думите:

 

"Вие сте предприятие X и искате да смените доставчика си. Първото, което правите е да се обърнете към досегашния си доставчик, той разполага с пълна информация за вас - колко ток употребявате на месец/година, в кои часове на денонощието ползвате ток. Това е изключителна чувствителна информация, тъй като досегашният ви доставчик получава преимуществото първи при това да ви предостави най-изгодната и добрата оферта. Търговци извън този тип дружества се оплакват, че не могат да получат тази информация", каза Гаврилов.

 

Говорителят на КЗК уточни, че комисията се е самосезирала след сигнали и медийни публикации още миналата година, поради факта, че хем на регулирания, хем на свободния пазар участват различните търговски дружества ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про". От една страна те са като свободни-търговци, конкуренти на останалите търговци на либералния пазар, от друга участват на регулирания пазар, допълни Гаврилов.

 

От думите му стана ясно, че после към преписката е приобщена и жалбата на фирмата "Енерджи МТ", която е търговец на свободния пазар и срещала пречки в опитите си да привлича нови клиенти. Естествен е опитът на електроразпределителните предприятия (ЕРП) да задържат най-добрите си клиенти, въпросът е дали това се случва законово, допълни представителят на антимонополния орган.

 

Затова КЗК е излязла с три отделни определения с твърдения за извършено нарушение на дружествата от групите ЕВН, "Енерго-Про" и ЧЕЗ.

 

От дружеството, обслужващо Западна България - ЧЕЗ, заявиха, че спазват действащото законодателство и не прилагат никакви практики, които възпрепятстват или застрашават конкуренцията.

 

От "Енерго-Про", която работи в Североизточна България, заявиха, че не приемат твърденията, че злоупотребяват с господстващо положение в работата си  по разпределение и снабдяване с електрическа енергия както на регулиран пазар , така и на пазара по свободно договорени цени.

 

През март и април 2013 г. са извършени проверки в офисите на дружества от трите групи и са иззети доказателства на хартиен и електронен носител, въз основа на които са предявени сегашните твърдения за злоупотреба с господстващо положение.

 

Допълнително комисията изискала информация от търговци на електроенергия по свободно договорени цени и от клиенти, които предстои да започнат да се снабдяват с електроенергия по свободно договорени цени.

 

От КЗК твърдят, че и трите компании злоупотребяват с господстващото си положение като прилагат обща стратегия на пазара на доставка на електрическа енергия до крайни небитови клиенти, присъединени към електроразпределителната мрежа на средно и ниско напрежение на съответното електроразпределително предприятие (ЕРП).

 

Най-общо казано трите дружества изисквали тежка обмяна на информация за клиентите, които искат да сменят доставчика си на свободно договорени цени. Това, според КЗК, може значително да засегне търговията на електроенергия и между държавите-членки на Евросъюза.

 

На ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" е даден 60-дневен срок да представят писмени възражения по предявените твърдения, да поискат да бъдат изслушани от КЗК в открито заседание и да получат достъп до неповерителен вариант на материалите по производството.

 

"След като получим документите по надлежния ред и се запознаем детайлно с тях, ще можем да коментираме", заявиха от ЧЕЗ и допълниха, че са научили за предявените ми обвинения от медиите.

 

В съобщението на дружеството се допълва, че компаниите от Групата на ЧЕЗ имат сериозен опит в продажбата на електроенергия по регулирани и по свободно договорени цени в Чехия, Румъния, България, Полша, Германия, Унгария и Словакия.

 

"Няма крайни срокове, в които КЗК да вземе решение, дружествата могат да бъдат виновни или невинни. Повече от година комисията работи по този казус, но и трябва да сме достатъчно прецизни с информацията и доказателствата, които имаме", заяви Марио Гаврилов.

Споделяне

Още от Бизнес