Ерусалимският храм на Божия гроб все още е затворен

Ерусалимският храм  на Божия гроб все още е затворен
Ерусалимският храм Възкресение Христово, където според традицията е бил погребан Исус Христос, все още бе затворен тази сутрин като извънредна мярка в знак на протест срещу нови данъци и законопроект, подготвян от израелските власти, съобщи Франс прес.
 
Няма яснота докога ще остане затворена най-голямата светиня на християните. Товазависи от ръководителите на християнските църкви в Ерусалим, посочиха християнски духовници.
 
Вчера храмът на Божи гроб бе затворен по пладне. Игумен Никон, секретар на руската духовна мисия в Ерусалим, съобщи по телефона за ТАСС, че става дума за едночасова протестна мярка. Франс прес обаче предаде, че висшите духовници от Гръцката православна, Арменската апостолическа и Католическата църква са взели безпрецедентното според тях решение да затворят вратите на църквата до ново нареждане.
 
Те критикуват обявеното преди няколко седмици решение на градските власти в Ерусалим да обложат с данък църковните имоти, които не се използват като култови сгради или за религиозно обучение, а за дейности с търговски характер, пораждащи приходи - примерно от наеми.
 
Духовниците протестират освен това срещу израелски законопроект, който според тях накърнява правата им върху имоти в Ерусалим.
 
Според църквите, ако проектът бъде одобрен, това ще отвори път към изземане на църковните земи и действията на израелските власти целят да бъде отслабено християнското присъствие в Ерусалим.

Храмът Възкресение Христово е в Източен Ерусалим - палестинската част на града, анексиран от Израел. Международната общност смята тази анексия за незаконна, напомня АФП.

Споделяне

Още от Свят