ЕС би могъл да откаже одобрение на вероятния нов посланик на САЩ

ЕС би могъл да откаже одобрение на вероятния нов посланик на САЩ

Всяка държава от ЕС би могла да блокира назначението на нов постоянен представител на САЩ в ЕС, потвърди говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА в четвъртък.

Според протокала на ЕС, всяка държава, която желае да акредитира посланик, трябва да изпрати съответното писмо-молба, придружено от автобиографията на кандидата. Писмото се изпраща до службите на Европейската комисия. В срок от осем седмици следва да бъде оповестено съвместното решение на председателите на ЕК и на Съвета на ЕС (обичайно премиера на държавата ротационен председател), на Службата на ЕС за външно действие и на всички държави от ЕС. Всеки от тези участници в процеса би могъл да го блокира.

Не сме получили писмо с номинация от Вашингтон, затова не можем да коментираме кандидата, заяви днес говорителят на ЕК. Двата сценария са възможни, това е очевидно, добави той, попитан дали е възможно отхвърляне на номинирания. Не е моментът да спекулираме кой какво би могъл да направи, коментира говорителят. Той заяви, че не знае дали досега е бил отказван агреман на посланик в ЕС.

Въпросът бе повдигнат, след като три от основните групи в Европейския парламент (Европейска народна партия, социалисти и либерали) поискаха ЕС да не приема за посланик Тед Малок. Американският икономист, вероятен кандидат за посланик на САЩ в Брюксел, отправи обиди към ЕС и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Малок бе цитиран да сравнява ЕС със СССР, както и да говори за Юнкер - дълголетен премиер на Люксембург - като за "кмет на някакъв град в Люксембург, където би било най-добре да се върне".

Доскорошният постоянен представител на САЩ в ЕС Антъни Гарднър бе отзован от президента Доналд Тръмп заедно с много други посланици след клетвата на новия американски държавен глава. На тръгване Гарднър призова Тръмп да не подкопава водената 50 години външнополитическа линия на Вашингтон за тясно сътрудничество с Европа и да не възхвалява намерението на Великобритания да напусне Общността.

Споделяне

Още от Европа