"Файненшъл таймс“ за "тъмната страна на путинизма"

ЕС да приеме свой закон "Магнитски“

Сергей Магнитски

Британският вестник "Файненшъл таймс“ призова Европейския съюз да приеме свой закон "Магнитски“ по примера на Съединените щати, които забраниха влизането в страната и замразиха активите на руските служители, заподозряни в смъртта на юриста Сергей Магнитски. В отговор руският парламент прие контразакон, на практика забраняващ осиновяването в САЩ на руски деца.

Отговорът на Москва на закона "Магнитски“, забраняващ влизането в САЩ на руските чиновници, обвинени за нарушаване на човешките права, изглежда отвратителен дори от гледна точка на днешните руски стандарти, пише "Файненшъл таймс“ в редакционен коментар в първия си за новата година брой. Миналата седмица, припомня вестникът, президентът Владимир Путин подписа закон, който забранява на граждани на САЩ да осиновяват деца от Русия. По същество този закон превърна хиляди от най-уязвимите граждани на Русия, живеещи в ужасните условия на приютите за сираци, в заложници на руско-американките отношения.

Явно Кремъл се надява по този начин да убеди останалите страни да не следват примера на САЩ. Но те не бива да се поддават. Реакцията на Москва показва доколко тези мерки са попаднали в целта. Много руски чиновници имат имущество и активи на Запад, често пътуват там, там учат децата им. По този начин забраната за издаване на визи и замразяването на активите на онези, за които има достатъчно сериозни основания за наказателно преследване, са доста ефективни.

Делото Магнитски е въпиюща, добре документирана демонстрация на тъмната страна на путинизма. Чиновници от данъчните власти използваха компаниите на инвестиционен фонд, на чийто основател по загадъчен начин бе наложена забрана да влиза в Русия, като инструмент, с който да бъдат откраднати от държавата 230 млн. долара. Когато фондът установява аферата и представя доказателства, властите не преследват участниците в нея. Вместо това те арестуват разследващия случая юрист Сергей Магнитски и го обвиняват в организиране на измама. В затвора му е отказана медицинска помощ за сериозно заболяване на стомаха и вероятно той е пребит до смърт.

Дори сега, когато това дело предизвика осъдителни реакции в цял свят, Русия отказва да реагира. Вместо това бе започнат абсурден посмъртен процес срещу Магнитски с обвинение за укриване на данъци. Нежеланието на Москва да накаже реалните заподозряни в най-добрия случай говори за чувство на непълноценност. В най-лошия това е свидетелство, че те имат високопоставени покровители.

Русия отговаря, че законът "Магнитски“ е антируски. Всъщност, той е насочен срещу конкретни чиновници, обвинявани в разхищение на руски бюджетни средства. САЩ са обвинявани още, че обявяват за виновни хора без съд и следствие. Но всяка страна има право да отказва влизане на отделни хора дори при отсъствието на съдебни решения.

За да има максимален ефект законът "Магнитски“, Европа трябва да последва примера на САЩ. Някои парламенти, включително британският, холандският и шведският, изискаха от своите правителства да предприемат аналогични мерки. Визовата забрана, въведена от която и да е страна от Шенгенското пространство, може да лиши руските чиновници от възможността да посещават 25 държави в Европа.

Най-ефективна би била забраната за издаване на визи и замразяване на активите им по цялата територия на ЕС. Тази мярка може да се осъществи сравнително лесно при наличието на достатъчно политическа воля - с решение на съвета на министрите на ЕС, както това бе направено спрямо белоруските чиновници. Кремъл твърди, че икономическите проблеми на Европа свидетелстват за провала на нейната система за управление и на ценностите ѝ. Но дори сега, когато Европа се бори с кризата, ЕС е длъжен да докаже, че подобни твърдения не съответстват на действителността и да покаже, че съюзът както и зосега е готов да защитава и прилага основополагащите си ценности, се казва в заключение на редакционния коментар на "Файненшъл таймс“.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят