ЕС да се погрижи за Бургас-Александруполис

ЕС да се погрижи за Бургас-Александруполис

Българските евродепутати са отправили искане до Европейската комисия (ЕК) да подкрепи проекта Бургас-Александруполис и по този начин да гарантира защитата на околната среда в района на Черно море, каза пред БНР във вторник евродепутатът от БСП Маруся Любчева (ПЕС). Любчева уточни, че в една от комисиите по международна търговия на Европейския парламент, докато е дискутиран въпросът за отношенията на ЕС с Русия, българските евродепутати са вмъкнали и проекта за строителството на петролопровода Бургас – Александруполис. 

Черно море се превръща действително в една зона за пренос на енергийни суровини, коментира Маруся Любчева и според нея ЕК трябва да се ангажира с опазването на околната среда в едно от най-замърсените морета.

Не сме подавали такова искане до ЕК, каза пред Mediapool евродепутатът от ГЕРБ Румяна Желева (ЕНП). Тя уточни, че няма представа какво са дискутирали колегите ѝ от Коалиция за България в комисиите на Европарламента, но не е коректно да се говори от името на всички български евродепутати. 

Шест партии подписаха във вторник декларация, в която заявяват, че организират допитване до обществеността в Бургас за реализацията на Бургас-Александруполис, независимо дали това ще стане в рамките на настоящия бургаски общински съвет или при следващия. Декларацията е подкрепена от опозиционни партии като ДСБ, СДС, ГЕРБ, “Гергьовден”, “Новото време” и “Атака”.

На последното заседание на местния парламент в Бургас, общинските съветници прегласуваха решението си от 4 юли, според което на 2 септември трябваше да се проведе референдум сред гражданите в Бургас за строителството на петролната тръба. Общинският съвет този път отхвърли провеждането на референдум.

Според шестте партии, подписали декларацията, местният парламент е гласувал под натиска на кмета и общинските съветници от БСП. “Наглостта на кмета и БСП в града мина всякакви граници”, се казва в декларацията.

“Това е изключително голям проект и считам, че по никакъв начин не трябва да се противопоставяме”, коментира пред БНР евродепутатът от БСП Маруся Любчева. Интерес от този проект има не само Бургас и България, но и ЕС, уточни тя. Според Любчева, важният въпрос е да се поемат ясни гаранции за защита на околната среда и да се използват такива технологии, които няма да допуснат да се стигне по никакъв начин до екологичен взрив в Бургаския залив и крайбрежието. Тя изрази огромна изненада, че правителството, доминирано от нейната партия, не е разяснило пред обществеността ползите от проекта и настоя това да бъде направено.

Споделяне

Още от Бизнес