ЕС даде България на съд заради вятърните перки в защитени зони

ЕС даде България на съд заради вятърните перки в защитени зони

Колежът на комисарите в Европейския съюз е взел решение да внесе жалба срещу България в съда и наказателната процедура заради изградените вятърни паркове в защитени зони ще стане дело всеки момент, съобщи министърът на околната среда и водите Искра Михайлова в Каварна.

"Това досега не се е случвало, на нас се падна честта да открием и да следим какво ще се случи оттук нататък", добави министър Михайлова, цитирана от БТА.

 

Тя припомни, че страната ни е обвинена, че не спазва директивата за биоразнообразието в зони, които са изключително ценни за запазване на дивите птици и степните хабитати.

 

Разрешила е строителство на вятърни паркове, вилни селища и по такъв начин е нарушила както директивата за местообитанията, така и общия европейски закон.

 

Искра Михайлова смята, че до осъдителна присъда няма да се стигне, тъй като вече е разширена защитената зона "Калиакра", обявена е нова защитена зона "Било" за компенсация на засегнатите вече хабитати, забранено е строителството на каквито и да са съоръжения на територията на "Калиакра" и се подготвят планове за управление на зоната, .

 

Според нея това е можело да бъде направено още преди четири години. Повече от три години България е водела преговори с Европейския съюз, обещавала, но не изпълнявала и затова е изгубила доверието на европейските партньори.

 

Ако ние възстановим доверието и убедим партньорите ни от Европейската комисия, че това, което се поема като ангажимент, се изпълнява в България, мисля, че ще се промени и позицията по отношение на делото, ще бъдат отменени част от обвиненията, смята Михайлова.

Споделяне

Още по темата

Още от България