ЕС дава милиард евро в борбата с ебола, частният сектор добавя 450 млн.

Европейската комисия обяви в четвъртък, че осигурява още 280 милиона евро за борба с вируса ебола, с което общо вложените от ЕС средства в тази посока досега надвишават един милиард евро, предаде БТА от Брюксел.

Комисията отбелязва, че холандски кораб пътува към Западна Африка, за да достави линейки и друго оборудване за здравните работници там. На борда на кораба са натоварени също подвижни болници и лаборатории, осигурени от Австрия, Белгия, Чехия, Унгария, Румъния, Словакия и Великобритания. Люксембург осигурява санитарни самолети за евакуация, които ще бъдат предназначени за медиците доброволци, работещи на местата, засегнати най-силно от разпространението на вируса.

Уточнява се, че необходимостта от осигуряването на "бърз изход" на доброволците е от особено значение за тяхната работа, както и че това е било едно от решенията на последния Европейски съвет. Преоборудването на двата използвани за целта самолета, както и разходите за техните полети, са за сметка на ЕС.

Половината от обявените днес 280 милиона евро ще бъдат предоставени пряко от бюджета на ЕС, а останалите ще бъдат получени от фармацевтични дружества, работещи в търсене на ваксина срещу вируса.

Нова инициатива на частния сектор ще осигури финансиране в размер на най-малко 450 милиона долара за трите западноафрикански страни, които бяха най-тежко засегнати от ебола. Целта на пакета е насърчаване на търговията, инвестициите и заетостта, предаде Асошиейтед прес.

Международната финансова корпорация, която е част от Групата на Световната банка, обяви, че 250 млн. долара от пакета ще са за проекти за бързо реагиране, а поне 200 млн. долара - за инвестиции в подкрепа на икономическото развитие на Либерия, Сиера Леоне и Гвинея след поставянето под контрол на взрива на ебола.

Споделяне

Още от Свят