ЕС дава "зелена светлина" за подготовка на търговските преговори с Лондон

Според Меркел и Макрон втора фаза от преговори за Брекзит ще има едва когато Великобритания уреди финансовите си сметки с ЕС

ЕС дава "зелена светлина" за подготовка на търговските преговори с Лондон
Лидерите на ЕС решиха да започнат подготовка за втората фаза от преговорите по Брекзит – търговските преговори, но евентуалното крайно решение ще се вземе на нова среща на върха през декември, съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск.
 
"Заключенията за Брекзит приети. Лидерите дават зелена светлина за начало на подготовката на втора фаза", написа Туск, в края на втория ден от заседанието на Европейския съвет в Брюксел.
 
Двадесет и седемте държавни глави и правителствени ръководители отбелязват, че през декември ще дадат нова оценка дали има достатъчен напредък по основните въпроси, който да позволи преговорите да преминат към обсъждане на бъдещите взаимоотношения между ЕС и Обединеното кралство.
 
Британският премиер Тереза Мей заяви oт своя страна, че е уверила колегите си от ЕС, че Великобритания ще изпълни ангажиментите си към съюза, свързани с Брекзит.
 
Попитана от журналисти дали е казала на вчерашната вечеря в Брюксел, че е готова да увеличи британското финансово предложение, Мей отвърна, че е повторила основните точки от произнесената миналия месец реч във Флоренция.
 
"Великобритания ще стигне до финансово споразумение за Брекзит, едва след като бъдат договорени бъдещите отношения с ЕС", допълни Мей. 
 
Европейски лидери казаха, че Мей не е правила нови обещания и е повторила виждането си, че много от исканията на ЕС са неоснователни от правна гледна точка. 
 
Решението на европейските лидери дават възможност на Мей да не се върне с празни ръце в Лондон и да отчете напредък, но на практика процесът се е приближил съвсем малко напред и основните открити въпроси остават. Toва са правата на гражданите, задълженията на Лондон към бюджета на ЕС и граничният режим с Ирландия.
 
Въпреки че липсва съгласие по тях, британската министър-председателка Тереза Мей настоява да започнат и разговорите по другите теми. 
 
"Аз съм оптимист за бъдещето на Великобритания и на тези преговори, но знам, че все още имаме много работа за вършене”, каза Мей след срещата в петък.
 

Меркел: Втора фаза ще има когато Великобритания уреди финансовите си сметки с ЕС

 

Оптимизмът ѝ обаче бе в значителна степен охладен от ръководителите на Германия и Франция след края на Европейския съвет.

 

Европейският съюз може да се съгласи да влезе в следващата фаза от преговорите за Брекзит през декември само, ако Великобритания предостави конкретни гаранции за готовността си да уреди финансовите си задължения към блока, заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.


В края на двудневната среща на върха на ЕС Меркел каза пред репортери, че е много ясно какво трябва да направи британският премиер Тереза Мей, за да изкара преговорите от задънената улица и те да навлязат в т.нар. "втора фаза", включваща обсъждане на бъдещите отношения между острова и ЕС.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че работата по уреждането на британските финансови задължения към ЕС не е дори наполовина свършена. Той допълни, че обсъждането на бъдещите отношения не може да започне, докато не бъдат уредени три въпроса - за правата на гражданите, за ирландската граница и за финансовите ангажименти.
Мей обаче каза днес, че "пълното и окончателно" уреждане на сметката по развода "ще е част от крайното споразумение" между Обединеното кралство и ЕС, което ще включва "бъдещите отношения".


По неофициални данни Обединеното кралство трябва да плати на ЕС при напускането си между 60 и 100 милиарда евро, отбелязва Франс прес.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск смята, че двете страни са изгладили някои от различията си и разногласията им вече не са толкова големи, колкото казват мнозина, предаде Асошиейтед прес.

 

"Съобщенията за застой в преговорите между ЕС и Обединеното кралство са преувеличени", каза той на пресконференция.

 
Лондон иска "динамика" в преговорите 
 
Няколко часа по-рано в четвъртък вечерта тя призова лидерите от Европейския съюз да предложат динамика, която да позволи постигането на напредък в преговорите.
 
"Би трябвало да сме оптимисти и амбициозни за това, което можем да постигнем, тъй като споделяме едни и същи основополагащи възгледи относно свободната търговия, строгата и честна конкуренция, силните потребителски права и високите регулаторни стандарти", заявила тя пред лидерите на вечеря в Брюксел според британски правителствен служител.
 
"Наред с това искам да бъда много ясна, че Великобритания е безусловно ангажирана с поддържането на сигурността на Европа", казала Мей по време на вчерашните разговори в Брюксел и за пръв път признала, че преговорите за Брекзит срещат "трудности".
 
ЕС: Ще има нужда от повече месо върху кокала
 
Лидерите от Европейския съюз обаче ѝ казаха, че Лондон тряба да съчетае обещанията си за стимулиране на преговорите за Брекзит с конкретни предложения, ако наистина иска да започне да обсъжда бъдеща търговска сделка до декември.
 
"Ще имаме нужда от повече месо върху кокала", каза холандският министър-председател Марк Рюте.
 
Той заяви, че наскоро се обадил на Мей и ѝ казал, че лидерите от ЕС "имат нужда от повече яснота, конкретно за сметката".
 
Рюте имаше предвид парите, които Великобритания ще дължи на ЕС за вече поети ангажименти, след като напусне общността през март 2019 г. 
 
"Бих предпочел някаква сума, за да преговаряме по нея. Но ако това е твърде голямо искане, тогава поне да бъде направено предложение как да стигнем до някаква сума. Но тя (Мей) не може да предложи дори това", заяви Рюте.
 
Все пак според него предлагането на подходящ метод за изчисляване на парите, които Великобритания дължи на ЕС, може да бъде достатъчно, за да позволи на лидерите да го определят като "задоволителен напредък", за да могат преговорите да се придвижат към втори етап през декември.
 
Мей иска "да продаде на британската общественост" някакво споразумение 
 
Британският вестник "Индипендънт" отбелязва, че преговорите вече са станали проблемни и затова Мей се опитва да възстанови нормалния им ход. Изданието коментира, че вчера тя е искала настойчиво от европейските лидери да ѝ дадат някакво споразумение за Брекзит, което да може "да продаде на британската общественост".
 
По този повод вестникът посочва, че пред германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон Мей е заявила, че е налице спешна необходимост от напредък в преговорите, тъй като започва да назрява заплаха Обединеното кралство да излезе от ЕС без споразумение.
 
Мей предприема тези действия, докато Европейският съвет изглежда готов да откаже на Лондон да се тръгне към преговори за търговията и бъдещите двустранни отношения - които според съвета могат да започнат единствено при "достатъчен напредък" по уреждането на разходите за излизането от ЕС, северноирландската граница и правата на гражданите на ЕС, коментира "Индипендънт".
Тереза Мей призова за нова динамика в преговорите за Брекзит - Ангела Меркел обаче каза, че "това още не е достатъчно", отбелязва от своя страна "Телеграф.
 
Според изданието на вечерята с останалите лидери от ЕС Мей не е оставила никакво съмнение, че се нуждае от помощта им, за да представи на британските избиратели приемливо споразумение за Брекзит.
 
Мей поиска от ЕС да не я притиска в ъгъла по въпроса за излизането, пише "Файненшъл таймс".
 
Вестник "Таймс" съобщава, че британският министър по въпросите на Брекзит Дейвид Дейвис се подготвя за варианта Великобритания да излезе от ЕС без споразумение. 
 
Изданието отбелязва, че Дейвис се обявява за драстичен подход, както и че оценката, която ще представи на британския кабинет за варианта за Брекзит без споразумение, представлява голяма промяна в стратегията на Обединеното кралство в преговорите за излизането.
 
Министърът е разпоредил подготовката на плана за такъв развой на събитията да се ускори. 
Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?