ЕС демонстрира твърдост пред САЩ за митата и споразумението с Иран

Лидерите на Франция, Великобритания и Германия - Еманюел Макрон, Тереза Мей и Ангела Меркел

Лидерите на ЕС на срещата си в София се обединиха в решимостта си да бъде запазено ядреното споразумение с Иран въпреки решението на САЩ да се изтеглят от него. Въпросът е бил обсъден на снощната им, продължилата повече от 3 часа, работна вечеря в българската столица, преди срещата срещата на върха на Евросъюза със страните от Западните Балкани.

Тон за това единство даде още преди вечерята председателят на Европейския съвет Доналд Туск. "Днес сме свидетели на ново явление – капризното поведение на американската администрация. Като се видят последните решения на президента Тръмп човек даже е склонен да си каже, че с такива приятели няма нужда от врагове", заяви Туск.

Тази твърдост в тона бе последователно следвана от европейските лидери и в изявленията им в четвъртък след края на срещата.

Споразумението с Иран

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви на пресконференция в НДК, че обявените американски санкции няма да останат без ефект. Докато иранците уважават своите ангажименти, ЕС също ще се придържа към този договор, чийто архитект беше и Общността, допълни той. Ние в ЕК имаме задача да защитаваме нашите предприятия и особено малките и средни фирми, допълни Юнкер.

Той е бил насърчен от проведения снощи дебат, защото направените от ЕК предложения за разглеждане от Европейския съвет, са били последвани от държавните и правителствени ръководители. Сега трябва да действаме и това е причината, поради която ние започваме процес към връщане към така наречения регламент на блокиращия статут от 1996 г., заяви Юнкер.

Той съобщи, че е било взето решение да се позволи на Европейската инвестиционна банка да посредничи за инвестициите на европейските предприятия в Иран. Комисията ще продължи сътрудничеството си с Иран и комисарят по енергетика в близко бъдеще ще бъде в тази страна, съобщи Юнкер.

Т. нар. блокиращ регламент от 1996 г. бе създаден за заобикаляне на американското ембарго, наложено на Куба. Той позволяваше на европейски компании и съдилища да не се подчиняват на регулации за санкции, въведени от трети страни, и постановяваше, че никое съдебно решение на чуждестранен съд, основаващо се на тези регулации не може да се прилага в ЕС.

Разногласията със САЩ по кубинското ембарго обаче бяха решени на политическо равнище, така че не бе установено на практика доколко ефективен е този регламент. Проблемът е, че ако дадена компания оперира на големия американски пазар и на далеч по-малкия ирански пазар, тогава тя не се облагодетелства особено от факта, че дейностите ѝ са защитени в Европа и в Иран, а в САЩ не са.

Френският енергиен гигант Тотал, например, вече предупреди, че ще сложи край на газовия си проект в Иран, който започна през юли 2017 г., освен ако американските власти не направят изключение за него с помощта на Франция и ЕС.

Впрочем, самият Юнкер още вчера изрази скептицизъм по отношение ефекта от подобна стъпка. "Средствата ги има и ще ги използваме. Не трябва обаче да се самозалъгваме – средствата си ограничени", предупреди той, пристигайки в София.

"Всички в ЕС споделят виждането, че това споразумение не е перфектно, но смятаме, че трябва да го запазим и да продължим да преговаряме с Иран по този и по други въпроси, като програмата му за балистични ракети", каза германската канцлерка Ангела Меркел.

А френският президент Еманюел Макрон подчерта че "ние ще работим за запазване на споразумението (с Иран) от 2015 г., каквото и да решат американците". Той също отбеляза, че се работи за по-широко споразумение, което да допълни това от 2015 г., като включи ограничение за иранската ядрена програма и след 2025 г., когато първоначалното изтече.

С лидерите на Германия и Франция по този въпрос се е съгласила и британската премиерка Тереза Мей, съобщи нейната говорителка, цитирана от Ройтерс. "Тримата лидери се ангажираха да работят с останалите страни по споразумението за тази цел. Те подчертаха, че Иран трябва да продължи да спазва своите задължения по него", каза тя.

Австрийският канцлер Себастиан Курц, който е следващият председател на ЕС за 6 месеца от 1 юли, каза, че "е важно страните от ЕС да действат координирано, и това се видя по време на работната вечеря". "Тук всички вървим заедно в една посока", отбеляза той, цитиран от ДПА. Според него споразумението с Иран е добро за сигурността на Европа, защото гарантира, че Иран няма да се сдобие с ядрени оръжия.

"Остават ни няколко седмици да го спасим. Никой засега не може да каже дали ще успеем, но ще положим всички усилия за целта", изтъкна Курц.

Митата

Лидерите на ЕС също така призоваха от София американския президент Доналд Тръмп да престане да ги заплашва с мита върху стоманата и алуминия, като посочиха, че са готови за преговори по въпросите на търговията, но не под "дулото на пистолета", т.е. под натиск.

САЩ направиха до 31 май в полунощ изключение за ЕС за митата си от 25 процента върху вносната стомана и 10 процента върху вносния алуминий. За безсрочно изключение Вашингтон настоява за по-отворен европейски пазар.

По отношение на търговията между САЩ и ЕС, европейската общност иска неограничено изключение от предлаганите тарифни мерки. Ако Европа получи неограничено изключение от предлаганите мерки за облагане с мита, ние сме готови да започнем преговори с трансатлантическите ни партньори, каза Юнкер и изтъкна желанието за задълбочаване на енергийното сътрудничеството, включително и по втечнения газ, както и да има доброволно сътрудничество между регулаторите от двете страни и това да е основата за преговорите.

Юнкер съобщи също и че има готовност, при желание от страна на САЩ, да се обсъжда реформа на Световната търговска организация. При условие, че тези изключения са постоянни, сме готови да обсъдим това по какъв начин най-добре да подобрим достъпа до пазарите за индустриалните продукти, особено автомобилите, включително и либерализацията на държавните поръчки, изтъкна Юнкер и заяви, че няма да се водят преговори с "висящ над главите дамоклев меч".

"Става въпрос за икономическия суверенитет на Европа, и ние настояваме да бъдем изключени от въвеждането на новите мита без предварителни условия и ограничения във времето", каза Макрон.

ЕС е убеден, че този ход на САЩ нарушава международните търговски правила и са подготвили свой списък за "балансиращи" контрамита на стойност 2,8 млрд. евро върху американски продукти, ако страните от съюза не бъдат постоянно изключени от списъка за наказателните американски мита, отбелязва АП.

"Не мисля, че трябва да обсъждаме едно или друго съображение, когато то противоречи на законите на международната търговия, - добави Макрон. - Можем да стигнем до по-добри решения в една спокойна обстановка."

С него се съгласи и германската канцлерка Ангела Меркел. "Имаме обща позиция: искаме изключване от митата без ограничения, но сме готови по-нататък и за преговори относно реципрочното намаляване на пречките пред търговията", каза тя пред журналисти в София.

Вчера пред Бундестага в Берлин обаче тя заяви, че "въпреки всички трудности, с които се сблъскваме тези дни, трансатлантическите отношения са и ще останат от основно значение".

Необходимостта Европа да реагира на действията на Тръмп и неговата администрация стана основна тема в дневния ред на софийската среща, констатира британският вестник "Гардиън". Това обаче не означава според вестника, че Европа обръща гръб на Америка. Тя трябва да прави всичко възможно, за да заздрави трансатлантическите връзки, но същевременно Брюксел трябва да е готов, че в определени моменти ще се налага да действа, останал сам, пише "Гардиън".

Непредсказуемостта

Непредсказуемостта е истинския геополтическия проблем за ЕС, когото става въпрос за най-добрия ти приятел отвъд океана, каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск в отговор на журналистически въпрос. Това е последното, от което имаш нужда, когато си в семейството и когато си с приятели, посочи той.

Нямаме високи очаквания от Иран, но имаме най-високи очаквания от Вашингтон, каза Туск. САЩ продължат да бъдат нашия най-добър партньор. Нашето становище е да продължим тясното сътрудничество с настоящата администрация на САЩ, но за тази цел се нуждаем от по-малко капризи и от по-предсказуем процес, каза Доналд Туск.

Надяваме се, че нашето единство във всеки аспект - икономически, политически и военен, е основният ни инструмент, каза още той. Ние сме в състояния на ново качество на единство между 28-те страни на ЕС, което бе демонстрирано и тук, в София, посочи Туск.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа