ЕС договори още 1.8 млрд. дози от ваксината на Pfizer/BioNTech

ЕС договори още 1.8 млрд. дози от ваксината на Pfizer/BioNTech

Европейският съюз сключи споразумение с американската фармацевтична компания Пфайзер (Pfizer) и германския ѝ партньор Бионтех (BioNTech) за купуване на още до 1,8 милиарда дози от тяхната ваксина срещу Covid-19 до края на 2023 г.

Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от световните агенции.

"Щастлива съм да обявя, че (Европейската комисия) току-що одобри договор за гарантирани 900 милиона дози", написа Фон дер Лайен в Туитър. Тя уточни, че споразумението позволява на страните членки на ЕС да закупят допълнителни 900 милиона дози.

Сделката, която има подкрепата на страните членки, предвижда не само производството на новите ваксинни дози, но и всички основни компоненти за тях да бъдат с произход ЕС.

На 14 април ЕК съобщи, че се водят преговори за споразумението, като Фон дер Лайен подчерта, че блокът трябва да се концентрира върху технологии, които са доказали своята стойност, припомня ДПА. Тя явно имаше предвид призивите и преговорите за придобиване на ваксини, които не са одобрени от здравния регулатор на ЕС, като руската Спутник V.

"Ще последват други договори и ваксинни технологии", обеща днес председателката на Европейската комисия, без да даде подробности.

Към този момент ЕК е осигурила 2,3 милиарда дози от шест компании до края на тази година. По данни на Комисията от петък 27-те членки на ЕС са получили до момента около 200 милиона дози.

Споделяне

Още от Коронавирус

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?