ЕС е готов на търговски преговори с Лондон и преди финализирането на Брекзит

Първо обаче трябва да се изяснят правата на гражданите и британските финансови задължения

Доналд Туск, сн: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз е готов да започне разговори с Великобритания по бъдеща търговска сделка, след като бъде постигнат "значителен напредък" в преговорите за Брекзит. Това е заложено в насоките за стратегия на Брюксел за раздялата с Великобритания, която бе представена в петък.

"Преди да се заговори за каквито и да било бъдещи търговски споразумения между Великобритания и ЕС, двете страни първо трябва се договорят за правата на гражданите си, британските финансови задължения към ЕС и да си уредят сметките", заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск в Малта.

По думите му ЕС няма да приеме желанието на Лондон да се водят паралелни преговори по всички въпроси едновременно. Стратегията на ЕС залага "действие на фази", които да поставят приоритет върху спокойното излизане на Великобритания.

Според анализатори това на практика представлява известен компромис спрямо Лондон, който настоява за бързо договаряне на търговските отношения с ЕС, след като напусне общия пазар.

Брекзитът: Развод след 40 години брак без любов

Лондон започна процедура по развод с Европейския съюз след 40 години брак, който бе повече по сметка, отколкото по любов, и икономическите въпроси винаги бяха по-значими от политическия проект.

"От 1973 г. това е прагматична връзка с акцент върху икономическите измерения ", подчертава Полин Шнапер, преподавателка по съвременна британска цивилизация в Сорбоната в Париж. "Сантименталното измерение почти не съществува", каза тя за АФП.

Според преподавателката по европейско право в Уестминстърския университет Патриша Хогуд "това бе не само договорна, но и условна връзка".

Още

Председателят на Европейския съвет предупреди обаче, че предстоящите преговори ще бъдат "трудни, сложни и понякога дори конфликтни", но блокът на 27-те "няма да възприема наказателен подход". "Брекзитът сам по себе си е достатъчно наказание", допълни той.

Преди два дни Лондон официално задейства процеса за излизане от ЕС, след като британският премиер Тереза Мей уведоми Брюксел. Според Лисабонския договор за ЕС двете страни получават две години, за да уредят всички отношения помежду си.

ЕС предвижда преговорите по същество да започнат през юни и за 16 месеца да бъдат изяснени основните въпроси около Брекзит, преди разводът да бъде окончателно оформен през март 2019 година.

Стратегията трябва да бъде одобрена от всички страни членки на ЕС, които са на различно мнение около напускането на Великобритания, като някои настояват за по-твърд подход. За това е възможно стратегията да претърпи промени, отбелязва Ройтерс.

Какво иска Брюксел от Лондон?

Според подготвените насоки първо ЕС и Великобритания трябва да уредят напускането, а после като втори етап "може да бъде определено цялостно разбиране за рамката на бъдещите отношения".

В тях също така се посочва, че въпросът за гражданите на ЕС, които живеят във Великобритания, и за британските граждани, които живеят в другите страни от съюза, е приоритет. Отправя се и призив за "гъвкави и творчески решения" по въпроса за сухоземната граница между Великобритания и Република Ирландия.

Лондон ще трябва да спази всичките си финансови ангажименти, поети по силата на членството на Великобритания в ЕС. "Ние трябва да гарантираме освен това, че Великобритания ще спази финансовите си ангажименти и дълговете, които е сключила като държава членка", каза Туск на пресконференция във Валета, цитиран от АФП.

"Това е само справедливост към всички тези хора, общности, земеделски работници, учени и т.н., на които ние, 28-те, обещахме и дължим пари", допълни той.

Доналд Туск изрази увереност, че Великобритания няма да използва сигурността като разменна монета в преговорите за Брекзита.

"Нашите партньори са разумни и честни. Ето защо съм абсолютно сигурен, че никой не е заинтересован да използва сътрудничеството в областта на сигурността като обект на пазарлъци", заяви Туск.

Малтийският министър-председател Джоузеф Мускат, чиято страна е ротационен председател на ЕС, каза от своя страна, че гражданите във Великобритания и другите страни от общността не бива да бъдат използвани като "разменни монети".

По думите му преговорите за излизане на Великобритания от ЕС ще бъдат тежки, но "това няма да бъде война".

Лондон очаква конструктивен диалог

Говорител на британското правителство, цитиран от Ройтерс, коментира, че подготвените от Европейския съюз насоки свидетелстват за конструктивен подход преди преговорите за излизане на Великобритания от общността.

"Ясно е, че и двете страни искат да подходят конструктивно към тези преговори и, както каза министър-председателят (Тереза Мей) тази седмица, искат да осигурят задълбочено и специално партньорство между Великобритания и Европейския съюз", заяви говорителят в имейл, разпространен от "Даунинг стрийт" 10.

Британският министър на външните работи Борис Джонсън потвърди от своя страна безусловния ангажимент на Великобритания към сигурността в Европа.

"Обединеното кралство има ангажимент към сигурността и отбраната на Европа. Той е безусловен и няма да бъде обект на пазарлъци в преговорите", каза Джонсън на пристигане в Брюксел за срещата на външните министри на държавите от НАТО.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?