ЕС е готов незабавно да започне търговски преговори със САЩ

Сесилия Малмстрьом

ЕС е готов незабавно да започне търговски преговори със САЩ за премахване на митата, като е възможно споразумението да бъде постигнато бързо, каза евромисарят за търговията Сесилия Малмстрьом, цитирана от Ройтерс в понеделник.

"Ще се свържа веднага щом се събудят в САЩ (...) и ще видя дали ще имам повече яснота кога можем да се срещнем за първи преговори по това (. . .) Готови сме веднага щом те бъдат готови," каза Малмстрьом на пресконференция в Брюксел.

Ако се договорим за началото, мисля, че можем да вървим бързо. Решени сме да направим всичко възможно да приключим това по време на комисията Юнкер, каза още тя, имайки предвид сегашната Европейска комисия, чийто мандат изтича на 31 октомври.

Малмстрьом съобщи също така, че в сряда ще бъде публикуван списъкът със стоки от САЩ, за които се планира да бъдат въведени мита заради намеренията на Вашингтон да въведе аналогични мерки срещу европейски стоки.

Източник от ЕС каза миналата седмица, че Брюксел разглежда възможността да въведе нови мита за американски стоки на стойност над 10 милиарда евро.

На 9 април американският президент Доналд Тръмп потвърди плановете за въвеждане на мита на стоки от ЕС в отговор на европейските субсидии за самолетостроителя Еърбъс (Airbus). Той уточни, че мярката ще засегне стоки на обща стойност 11 милиарда евро.

Споделяне

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?