ЕС е готов за нова отсрочка на Брекзит, но не и за oще преговори

Лондон предприе мерки срещу развод без споразумение, но все още няма ясен план

ЕС е готов за нова отсрочка на Брекзит, но не и за oще преговори

Европейският съюз се надява, че междупартийните преговори в Лондон ще имат за резултат постигане на мнозинство в парламента за блокираното споразумение за Брекзит, и е готов да даде повече време за постигането на тази цел, каза главният преговарящ от ЕС Мишел Барние, цитиран от Ройтерс.

Той говори на пресконференция в Люксембург, след като информира министрите по европейските въпроси на страните членки, събрали се да подготвят утрешната среща на върха на ЕС. На нея националните лидери на 27-те трябва да решат дали да позволят ново отлагане на Брекзит.

Барние посочи, че дължината на всяка втора отсрочка извън сегашната дата - 12 април, ще зависи от мотивировката, която британската премиерка Тереза Мей ще представи.

Късно вечерта в понеделник нританският парламент прие закон, целящ да принуди правителството да поиска от лидерите на ЕС нова отсрочка на Брекзит, за да се избегне развод без споразумение на 12 април, но все още няма яснота за бъдещите стъпки на Лондон. Към момента е ясно, че премиерката Тереза Мей ще поиска ново отлагане на развода с ЕС, по което европейските лидери трябва да се произнесат на срещата си в Брюксел утре.

Сигналите, които идват от европейски дипломати, са че ЕС ще се съгласи с отлагането, но ще постави и конкретни условия към Лондон. Търпението към Великобритания се изчерпва и премиерката Мей ще трябва в кратък срок да стигне до изход от задънената улица и да представи конкретен план на европейските си колеги.

Във вторник Тереза Мей ще разговаря в Берлин и Париж с Ангела Меркел и Еманюел Макрон.

На този фон Великобритания се подготвя да проведе избори за Европейски парламент на 23 май, но ако дотогава се достигне до развръзка, те ще бъдат анулирани.

ЕС е готов да отложи Брекзит, но не и на ново споразумение

"Всяко удължаване трябва да служи на определена цел. Срокът трябва да бъде пропорционален на целта. Нашата цел е организиран Брекзит. Излизане без споразумение не може да бъде решение на ЕС. За да се избегне това, Великобритания има нужда от време, за да се стигне до сделка", каза Барние.

ЕС вече отхвърли искането на Мей за отлагане до 30 юни, но не би желал да се стигне до най-болезнената раздяла без споразумение в петък, отбелязва Ройтерс. Министрите обсъдиха условията на ЕС за евентуална дълга отсрочка, която ще включва и провеждане на избори за евродепутати във Великобритания през май, както и ангажимент на Лондон за "искрено сътрудничество", без да спъва важните реформи и работата на институциите на ЕС, ако страната остане по-дълго време в Евросъюза.

"(Постигнатото вече) споразумение не е отворено за преговори", подчерта Барние, но добави, че ЕС би бил готов да актуализира съпътстващата го проектодекларация за бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство, ако преговорите на Мей с опозиционната Лейбъристка партия тръгнат към запазване на митническия съюз.

"Нашите очаквания и нашата надежда е, че този диалог ще приключи с позитивен резултат, който ще позволи най-после да се оформи положително мнозинство около споразумението за излизане", изтъкна Барние.

Според служител от ЕС, пожелал анонимност и цитиран от Асошиейтед прес, шест страни членки са пожелали да се срещнат часове преди утрешния съмит, за да координират подхода си към искането на Великобритания за ново отлагане на крайния срок за Брекзит. На тази неформална среща лидерите на Франция, Холандия, Ирландия, Белгия, Швеция и Дания щели да обсъдят опциите преди общата лидерска среща, която ще премине под формата на вечеря.

Въпросните шест страни биха били пряко засегнати от един рязък Брекзит без споразумение. "На желанието им (да се срещнат) трябва да се гледа като на координация на гледните точки", каза неназованият служител.

Мерки срещу "твърд" Брекзит

Законът беше одобрен от Камарата на лордовете и Камарата на общините късно в понеделник, а във вторник парламентът ще обсъди колко да бъде удължен срокът на напускане на ЕС. Премиерът Тереза Мей иска Брекзит да бъде отложен до 30 юни.

Правителството се беше противопоставило на този законопроект, защото той може да ограничи неговото поле за маневри в преговорите с лидерите от ЕС, отбелязва АФП.

Приет по инициатива на депутатите, законът фактически преобръща нормалния ред, по който парламентът обсъжда и приема законопроектите, предложени от правителството.

Това означава, че днес Мей трябва да внесе в парламента предложение за новия краен срок за Брекзит, което да бъде одобрено от депутатите. След това тя ще отправи съответното искане към ЕС, на срещата на Европейския съвет в сряда, който на свой ред може да приеме или отхвърли постъпилото предложение.

"Намерението на британското правителство продължава да е страната да напусне Европейския съюз със споразумение и да приеме необходимото законодателство за това преди 22 май, за да не се налага да участваме в изборите, които тогава ще бъдат анулирани", каза говорител на британското правителство.

Предприетата стъпка за определяне на дата се изисква от закона

"Това не прави тези избори неизбежни, защото напускането на ЕС преди датата на изборите автоматично премахва задължението да участваме в тях", допълни говорителят.

ЕС е готов да приеме ново отлагане, но с условия

Европейците са готови да дадат на Великобритания възможност за отлагане на Брекзита след 12 април, но при стриктни условия, заявиха днес министри от страните от Европейския съюз, събрали се в Люксембург, за да подготвят планираната за утре извънредна среща на върха, посветена на Брекзит, съобщи Франс прес.

"Намираме се в много, много озадачаваща ситуация", тъй като "трябва да дадем на британската страна време, за да научим най-сетне какво тя иска в действителност", обясни пред журналисти германският министър по европейските въпроси и заместник-външен министър Михаел Рот.

Рот потвърди, че 27-те разглеждат възможността за отлагане на крайния срок за Брекзит след 12 април, "включително дълго отлагане". Тази отсрочка обаче "трябва да бъде подчинена на много строги критерии", подчерта той, допълвайки, че Великобритания ще трябва да поеме ангажимент за "конструктивно отношение", ако се наложи да удължи присъствието си в ЕС.

Хипотезата за отлагане "не е нито приета, нито е автоматична", заяви френският министър по европейските въпроси Амели дьо Моншален. "Крайно важно е това искане да бъде придружено с убедителен политически план, който разяснява какво би се случило по време на исканото удължаване", добави тя.

ЕС трябва да даде на Великобритания повече време за организирането на Брекзита, но Лондон трябва да изясни как планира да го направи, заяви холандският външен министър Стеф Блок, цитиран от Ройтерс.

"В интерес на Холандия е да се избегне твърд Брекзит и ако е нужно повече време, за да се избегне Брекзит без сделка, трябва да предоставим това време", каза пред репортери Блок при пристигането си за срещата с колегите си от ЕС в Люксембург.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?