ЕС е недоволен от отговора на Варшава за реформата в съдебната й система

ЕК е готова да използва "всички инструменти“, с които разполага

Зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс. Сн: ЕПА/БГНЕС

Полското правителство не е обявило "никакви конкретни мерки", за да внесе подобрения в оспорваните правни реформи, независимо че Брюксел заплаши Полша със санкции. Това заяви първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, цитиран от Франс прес в четвъртък.

На 26 юли ЕК заяви, че ще започне процедура срещу Полша и даде на Варшава един месец да отговори на опасенията, че предвидените реформи подкопават независимостта на съдебната система и нарушават правилата на ЕС.

Полша отговори на 28 август, че реформата на съдебната ѝ система отговаря на европейските стандарти и нарече безпочвени притесненията на Европейската комисия за върховенството на закона в страната.

ЕК все още "внимателно анализира" аргументите на Полша, но Варшава не посочва никакви конкретни мерки, целящи да успокоят опасенията на европейските власти, заяви Тимерманс пред парламентарна комисия в Брюксел.

ЕК не желае да налага санкции на Полша, стреми се към диалог, "но трябва също да заявим, че сме готови да използваме всички инструменти, с които разполагаме. Сега смятаме да си гарантираме подкрепата на останалите страни от ЕС и на Европарламента", добави първият заместник-председател на Европейската комисия.

През юли полският президент Анджей Дуда одобри закон, който упълномощава министъра на правосъдието да сменя председателите на обикновени съдилища, но след масови улични протести наложи вето на два други закона. Те биха дали възможност на правителството и парламента да сменят съдиите от Върховния съд и повечето членове на Националния съвет на магистратите.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?