ЕС е обезпокоен от фискални и социални мерки на гръцкото правителство

ЕС е обезпокоен от фискални и социални мерки на гръцкото правителство

Представители на еврозоната са изразили безпокойство, след като Атина обяви планове за облекчаване на данъчната политика и увеличаване на социалните плащания, които биха могли да нарушат ангажиментите, поети от Гърция към нейните кредитори, съобщи Ройтерс, като се позовава на трима участници в мониторинга на фискалната ситуация в страната.

След излизането от третата спасителна програма през август миналата година Гърция постигна споразумение с кредиторите си от еврозоната да постигне определени фискални цели до 2022 г. в замяна на по-нататъшна финансова подкрепа.

С наближаването на европейските избори в края на май обаче и след като Гърция надхвърли фискалните си цели, гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви във вторник намаляване на данъците и връщане на допълнителните плащания към пенсионерите с ниски доходи, наред с други мерки.

Тези планове "може и да не са в съзвучие с ангажиментите (на страната)", е казал един от източниците от ЕС и е допълнил, че европейските представители са изразили опасенията си по време на редовната мисия в Атина, която завърши в сряда.

Гърция се съгласи да формира първичен годишен бюджетен излишък от 3,5 процента от БВП до 2022 г. Според новия план тази цел ще бъде намалена на 2,5 процента, макар че Ципрас обяви, че 5,5 милиарда евро ще бъдат заделени като гаранция, че Гърция ще постигне по-високата фискална цел, договорена с кредиторите.

"Предложенията на Ципрас са точно това политически обусловено данъчно облекчение, от което ние се опасявахме в нашите анализи на устойчивостта на дълга", е казал друг европейски източник.

Докладът от мисията е съставен в предпазлив тон и казва, че "мисията се информира за обявените нови мерки, които ще бъдат анализирани с оглед на съответствието им с договорените фискални цели и с ангажиментите на Гърция към Еврогрупата след края на програмата".

Плановете на гръцкото правителство може да бъдат обсъдени от финансовите министри от еврозоната на следващата им среща на 16 май, въпреки че дневният ѝ ред все още не е окончателно уточнен, е казал един от източниците. Според друг източник министрите може да изчакат до юни, за да избегнат дискусията преди изборите за Европейски парламент.

В момента няма непосредствени опасения за устойчивостта на гръцкия дълг, защото страната е създала голям финансов буфер, "но това не означава, че няма да има проблем дългосрочно", е заявил един от източниците на Ройтерс.

Споделяне

Още от Европа