ЕС е осигурил 75.5 млрд. евро помощ за развитие миналата година

ЕС е осигурил 75.5 млрд. евро помощ за развитие миналата година

За миналата година ЕС е осигурил 75.5 милиарда евро помощ за развитие, съобщи Европейската комисия във вторник. Тези данни затвърждават първото място на ЕС в света по отношение на предоставяната помощ на бедните страни, отбелязва БТА.

Посочената сума е най-голямата, отпускана досега за тази цел и е равна на 0.7 на сто от брутния национален доход (БНД) в ЕС. Най-щедри са били Люксембург с предоставянето на един процент от БНД, Швеция (0.94 на сто), Дания (0.75 на сто), Германия и Великобритания (0.7 на сто).

Отчита се, че въпреки икономическата криза в началото на десетилетието, ЕС е успял от 2002 г. насам да увеличи помощта си за развитие с 40 на сто. В общата сума, посочена за миналата година, делът на разходите, свързани с бежанците, е достигнал 10.7 милиарда евро. През 2015 г. за бежанци ЕС е похарчил 8.8 милиарда евро, показват данните.

ЕС разглежда предоставянето на помощ за развиващите се страни като предпазна мярка срещу влошаването на обстановката в тези държави и срещу повишаването на миграционните потоци. Наскоро Германия настоя тази помощ да бъде изчислявана в разходите за отбрана, отчитани пред НАТО.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?