ЕС е оставен в неведение, докато Тръмп споделя секретни данни с Русия

ЕС е оставен в неведение, докато Тръмп споделя секретни данни с Русия

Белият дом остави Европейския съюз в неведение относно конкретните разузнавателни данни, които стоят зад плановете на САЩ да разширят забраната за ползване на лаптопи в пътнически самолети, дори и след като президентът Доналд Тръмп сподели тази информация с Русия, пише сайтът Politico.

Представители на ЕК заявиха, че въпреки това сътрудничеството със САЩ във връзка със забраната продължава. Но фактът, че Тръмп е предоставил толкова чувствителна информация на Кремъл по-рано отколкото на отдавнашните европейски съюзници на САЩ, хвърля сянка върху неговото посещение в Брюксел другата седмица.

Европейски представител, пожелал анонимност, е коментирал пред Politico, че комуникацията с американските власти за плановете им да разширят забраната за лаптопи в самолетите – потенциално към Европа – е "странна" и до момента специфична информация по въпроса "не съществува".

Има известна изненада, че разузнавателна информация по тази тема е била споделена с руския външен министър Сергей Лавров преди да бъде споделена с министрите от всички съюзнически държави, коментира друг европейски дипломатически източник, пожелал анонимност.

Високопоставени представители в Брюксел са потвърдили, че нито Тръмп, нито неговите съветници по сигурността са се обадили на председателя на Европейския съвет Донлад Туск или на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер да ги брифират за секретните данни, споделени с Лавров. Тази данни очевидно сочат към конкретна заплаха от това, че терористите на "Ислямска държава" са се опитвали да направят бомба, която може да бъде скрита в лаптоп или в други персонални електронни устройства.

Еврокомисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос и еврокомисарят по транспорта Виолета Булк са провели конферентен телефонен разговор миналия петък със секретаря по вътрешната сигурност на САЩ Джон Кели, което е станало едва след като комисарите са се обърнали към Вашингтон с писмено искане за по-тесни консултации и повече информация.

Ден по-рано служители на ЕС, отговарящи за авиационната сигурност, са се срещнали, за да обсъдят възможното въвеждане на забраната за превоз на лоптопи в Европа. Те стигнали до заключение, че нито ЕС, нито някоя страна членка разполага с информация, която би била нужна за въвеждане на допълнителни мерки за сигурност като тези, които разглеждат властите на САЩ за самолетни полети от европейски летища.

Във вътрешен документ на ЕК се казва, че САЩ трябва "незабавно" да дадат достъп до такава разузнавателна информация.

Американската забрана за лаптопи в пътнически полети вече се прилага на някои летища в Близкия Изток и Северна Африка. Възможността забраната да се въведе в Европа е предмет на разговори на високо равнище с Вашингтон, които са започнали миналата сряда в Брюксел. Според висш представител от администрацията на Тръмп, част от информацията е била класифицирана и само на достатъчно надеждни европейски съюзници са били предоставени повече подробности за конкретната заплаха, която мотивира искането за забраната на лаптопите в пътнически самолети.

На срещата в Брюксел са присъствали заместници на американския вътрешен министър и временният шеф на администрацията на САЩ по сигурност на транспорта. Юнкер все още не участва в разговорите. От ЕК, заявяват, че той ще говори с президента Доналд Тръмп на 25 май.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?