ЕС е срещу нови еврейски селища и за финансови санкции срещу Израел

Европейският съюз осъжда строежа на еврейски селища в Източен Ерусалим и препоръчва на страните членки да замразят финансови транзакции, които благоприятстват колонизацията на палестински земи. Това предаде Франс прес, като се позова на доклад, изготвен от шефовете на дипломатически мисии на ЕС за проучване на обстановката в Източен Ерусалим.

В доклада дипломатическите представители на ЕС в Източен Ерусалим и Рамала препоръчват "да се замразят финансовите транзакции и да се предоставя информация за проблемите, които могат да възникнат, в това число и във връзка с преки чуждестранни инвестиции в полза на търговски дейности, изграждането на инфраструктура и предоставянето на услуги на територията на израелските селища" на палестинска земя, посочва АФП.

"Израелската колонизация е системна, преднамерена и провокационна. Тя подкопава доверието между заинтересованите страни, поставя в опасност физическите перспективи за създаване на жизнена палестинска държава в съседство с Израел и затруднява необходимите за постигане на мир компромиси с нарастването на населението на колониите", се казва в доклада.

"Ако прилагането на сегашната израелска политика продължи, по-специално колонизацията, перспективата за Ерусалим като бъдеща столица на две държави - Израел и Палестина, ще стане почти неизпълнима", казват авторите на доклада, които определят строежа на еврейски селища като "най-голямата заплаха за решението с две държави".

Европейските дипломати препоръчват по-интензивни усилия от ЕС за противопоставяне на колонизацията в Източен Ерусалим и около него и строго прилагане на споразумението за асоциация между Израел и ЕС, по-специално произведените в еврейските селища продукти да не получават предвидените в това споразумение преференции.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят