ЕС глоби Австрия с 27 млн. евро заради манипулация на данните за дълга

За пореден път съюзът демонстрира двойни стандарти при прилагането на фискалните правила

ЕС глоби Австрия с 27 млн. евро заради манипулация на данните за дълга

Съветът на министрите на Европейския съюз глоби в понеделник Австрия заради манипулация на данните за публичния дълг на страната, съобщи пресслужбата на Съвета по конкурентоспособност, където мярката бе приета без обсъждане.

Глобата, която е в размер на 26.82 млн. евро, се налага заради изкривяване на данните за правителствения дълг за 2012 г. и 2013 г. и е в резултат на проведено разследване на Европейската комисия, стартирало през май 2016 г., се посочва в съобщението.

Разследването е разкрило сериозно небрежност от страна на три австрийски публични институции на провинция Залцбург. Те не са успели да осигурят подходящ контрол и процедури за докладване на данните при събирането и обработката им, което е позволило да се изкривяват и скриват финансови трансакции. Това е довело до погрешно докладване за дълга на Австрия пред Евростат през 2012 г. и 2013 г.

Европейската комисия се произнесе по случая с доклад през февруари тази година и поиска глобата да бъде в размер на 29.8 млн. евро, но впоследствие министрите се договориха да я смъкнат до 26.82 млн. евро.

Намаляването на сумата бе в резултат на позициите на съседни на Австрия държави като Германия и Словакия. Смекчаването на мярката срещна медийни и експертни критики, защото е пример за липсата на последователност по отношение на спазването на строгите европейски фискални правила. Европейската комисия има специална методика при определянето на глобите, която в случая бе прескочена.

Пресофисът на Съвета на ЕС припомня, че за втори път се налага парична глоба на държава членка заради манипулация на данни. Първата подобна санкция беше наложена на Испания през юли 2015 г. Тогава ЕК предложи санкция в размер на 18.93 млн. евро заради неверни данни за Валенсия, а Съветът на ЕС я одобри в пълен размер.

Реално Австрия е третата държава членка на еврозоната, в която се доказва сериозно изопачаване на данните за дълга. Манипулираната статистика за дълга на Гърция беше в основата на започналата през 2010 г. криза в еврозоната.

След случая с Гърция през 2011 г. Европейската комисия получи правомощия да проверява подаваната статистика от държавите членки към Евростат, доколкото данните за дълга и дефицита са ключови за спазването на фискалните правила на ЕС и за състоянието на еврозоната. По предложение на ЕК Съветът на министрите може да налага глоби на държавите за некоректни данни.

До този момент нито една държава членка на ЕС не е била глобена заради неспазване на другото ключово евроизискване - за ненадвишаване на бюджетния дефицит над 3% от БВП. Испания, Португалия и Франция бяха най-близо до подобни санкции, но през 2016 г. те бяха спасени от тях по политически съображения. Тогава в интервю за френска телевизия председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер искрено призна, че фискалните правила не бива да бъдат прилагани "на сляпо" и глоба на Париж няма да бъде налагана, защото "това е Франция".

По това време именно държави като Германия и Словакия настояваха за принципност, предвидимост и прозрачност при налагането на санкциите, отбелязва "Ройтерс".

България от десетилетие е сред държавите в ЕС, които най-стриктно спазват строгите фискални правила за дълга и дефицита и са сред страните с най-ниски нива на тези показатели.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?