ЕС глоби "Найки" с 12.5 милиона евро

ЕС глоби "Найки" с 12.5 милиона евро

Брюксел наложи в понеделник глоба от 12.5 милиона евро на американския производител на спортна екипировка "Найки" (Nike) заради това, че е ограничил трансграничните продажби на някои от продуктите си в Европа - фланелки и шалове с цветовете на футболни отбори, предаде Франс прес.

Според ЕК, която отговаря за спазването на правата на конкуренцията в Европа, "Найки" е попречил на много търговци, които имат лиценз за дадена страна, да продават продуктите в други страни от съюза.

Като санкционира "Найки", Комисията се надява да помогне на търговците на дребно и на потребителите да могат изцяло да се възползват от основните преимущества на единния пазар - възможността да пазаруваш в цяла Европа в търсене на широка гама от продукти и най-добри цени.

Според Комисията тези "незаконни" практики на "Найки" са продължили около 13 години (от 1 юли 2004 година до 27 октомври 2017 година). Те са имали променливо влияние върху лицензирани производни продукти с цветовете на клубове като Барселона, Манчестър Юнайтед, Ювентус, Интер и Рома, както и на национални федерации като Френската федерация по футбол.

Американската компания получи намаляване на глобата с 40 процента, след като си сътрудничи с ЕК, която започна разследването през юни 2017 година.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?