ЕС готов да заобиколи Полша и Унгария, ако не се откажат от вето върху фискалния пакет

ЕС готов да заобиколи Полша и Унгария, ако не се откажат от вето върху фискалния пакет

Ако Полша и Унгария не дадат сигнал в понеделник или вторник, че ще се откажат да налагат вето бюджета на ЕС и възстановителния фонд, ЕС ще ги приеме без тях, заяви висш европейски дипломат, цитиран от Ройтерс.

Двете страни заплашват да наложат вето на фискалния пакет от 1.8 трилиона евро, включващ следващия седемгодишен бюджет на ЕС и допълнителен фонд за стимулиране на пострадалите от коронавируса икономики. Причината е, че Варшава и Будапеща са против новия механизъм, обвързващ получаването на тези пари със спазването на върховенството на закона в страните членки. И Полша, и Унгария са обект на наказателна процедура за подкопаване на независимостта на съдилищата, медиите и неправителствените организации, така че рискуват да загубят средства за десетки милиарди евро.

"Ние трябва да имаме съгласие от Унгария и Полша днес или най-късно утре. Ако нямаме, трябва да се придвижим към сценарий Б", заяви в понеделник пред Ройтерс дипломат от ЕС.

Сценарий Б означава, че само останалите 25 страни членки ще участват в създаването на фонда за възстановяване на ЕС в размер на 750 млрд. евро и съответно само те ще получат финансиране от него за подпомагане на икономиките си, ударени от коронакризата.

При това положение следващият многогодишен бюджет на ЕС в размер на 1.1 трилиона евро остава блокиран. Според правилата на ЕС, бюджетът за 2020 г. просто ще продължи да се изпълнява още една година. Страните членки ще получават пари както преди, но без планираните увеличения, без нови проекти и допълнителни стимули.

Всички страни членки ще бъдат засегнати от подобно развитие на нещата, но сериозни проблеми ще имат и Полша и Унгария, които са сред най-големите нетни бенефициенти на европейските фондове, отбелязва Ройтерс.

Двете страни в нерушима коалиция: Ще има вето

Будапеща и Варшава остават на позицията си да наложат вето на следващия бюджет на ЕС и фонда за възстановяване, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто в понеделник след среща в Брюксел с полския си колега.

Ние потвърждаваме взаимната си подкрепа, каза той във видео, разпространено във Фейсбук и допълни, че двете страни няма да допуснат каквито и да е опити, насочени към разрив на коалицията помежду им.

Разногласия в полската управляваща коалиция заради ветото

В същото време обаче коалиционното правителство в Полша показва признаци на пропукване относно плана за блокиране на фискалната сделка на ЕС. Младшият коалиционен партньор в кабинета повтори позицията си, която в разрез с тази на управляващата партия.

Премиерът Матеуш Моравецки заяви в понеделник пред местни медии, че страната му ще изпълни заплахата си за вето, дори ѝ да ѝ бъдат орязани еврфонодове. Той каза, че Полша няма да пострада от това благодарение на държавната си инвестиционна програма.

Вицепремиерът Ярослав Говин, чиято политическа фракция е жизненоважна за мнозинството на управляващата партия "Право и справедливост" в парламента, обаче предупреди за неблагоприятни последствия, ако Полша остане извън споразумението на ЕС, предаде агенция Блумбърг.

"Разбира се, ние можем да използваме ветото като ядрена опция, но Полша също ще пострада. Да се умре за Полша е благородно, но неразумно", коментира той пред уебсайта Se.pl.

Срещата на лидерите на ЕС, на която ще се вземе решение как действа блокът в създалата се ситуация, е тази седмица.

Кметовете на Варшава и Будапеща, които са либерално и проевропейски настроени, обявиха в неделя, че ще изпратят писмо до председател на ЕК Урсула фон дер Лайен с молба местните власти да имат достъп до спасителния фонд на ЕС, дори и националните правителства на двете страни да отхвърлят фискалния пакет.

Миналата седмица полският вицепремиер Говин заяви, че страната му е готова да се откаже от ветото си, ако лидерите на ЕС приемат пояснителна декларация за връзката между европейските средства и върховенството на закона. След среща с представители на Европейската комисия в Брюксел той каза, че Полша е осъзнала, че ветото върху бюджета на ЕС за 2021-2027 г. и фонда за възстановяване ще навреди финансово на страната и на останалите страни членки на ЕС.

"Всички осъзнаваме, че в случай на полско или унгарско вето ще има временен бюджет, което, противно на някои мнения в полския обществен дебат, няма да е добре за Полша и за останалите 26 страни членки", добави Говин.

"Затова смятам, че е в интерес на всички… да намерят добър компромис. Такъв компромис е възможен… чрез обвързваща декларация, интерпретираща (регулацията на върховенството на закона)", заяви той и уточни, че такава декларация трябва да бъде приета от лидерите на ЕС.

Това едва ли ще се приеме добре от лидерите на останалите страни членки, кой като механизмът, обвързващ върховенството на закона с получаването на средства от ЕС, вече бе отслабен в сравнение с първоначалния си вариант – той ще се задейства само при злоупотреби, отнасящи се пряко до изразходването на европейските пари в държавите членки.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?