ЕС готов на "решителен удар" срещу плана на САЩ за мита върху евростоки

ЕС готов на "решителен удар" срещу плана на САЩ за мита върху евростоки

Европейският съюз ще вземе ответни мерки срещу новите мита на САЩ върху европейски стоки, а Германия, Испания и Франция обявиха в петък, че не искат търговска война с Вашингтон, защото това вреди както на американските граждани, така и на производителите, но са готови да предприемат насрещни мерки.

Това се случва, след като Световната търговска организация (СТО) постанови в сряда, че някои от субсидиите, изплащани на самолетостроителя "Еърбъс" (Airbus) от Великобритания, Германия, Испания и Франция, са били незаконни. Така САЩ получиха правото да наложат мита за почти 7.5 млрд. долара върху вноса на европейски стоки и услуги, каквото намерение САЩ обявиха веднага. Причината е, че ЕС не е изпълнил по-ранно решение на СТО, засягащо субсидирането на европейския самолетостроител Еърбъс (Airbus). Компенсацията, на която сега имат право САЩ, е най-голямата в историята на СТО. Американският иск срещу субсидиите на европейски страни за "Еърбъс" е от 2004 г.

Макар ЕС да твърди, че субсидирането е в съответствие с правилата на СТО, САЩ обявиха, че ще наложат от 18 октомври мита от 10 процента за самолетите и от 25 процента за редица други стоки от Европейския съюз.

"Сега ЕС трябва да реагира и след като получи одобрение от Световната търговска организация (СТО), вероятно също ще наложи наказателни мита", посочи пред германски медии министърът на външните работи на Германия Хайко Маас, който е член на управляващата Социалдемократическа партия.

Германският министър на финансите Олаф Шолц поиска от Брюксел да реагира "решително, но обмислено" на санкциите срещу европейски продукти, обявени от САЩ, предаде АФП. "Ние ще реагираме решително, но обмислено на тази нова ситуация", каза министърът пред в. "Билд". В един глобален свят търговските конфликти не са от полза за никого и последните месеци го показаха, допълни Шолц.

Британският премиер Борис Джонсън посочи, че действията на САЩ не отговарят на интересите на никоя от страните.

"Разочаровани сме, че САЩ публикуваха този списък. Въвеждането на мита не отговаря на ничии интереси. Великобритания тясно си сътрудничи със САЩ и ЕС в подкрепа на преговорите за уреждане на спора между "Еърбъс" (Airbus) и "Боинг% (Boeing), за да избегнем влизането в сила на тези мита", заяви Джонсън, цитиран от Ройтерс.

Испанските власти са готови да отговорят на обявените американски мита върху стоки и услуги, внасяни от страни от ЕС, реагира и министърът на селското стопанство, риболова и хранителната промишленост Луис Планас на Испания. По думите му правителството на страната и ЕС не искат за влизат в търговска война със САЩ, но ако те я започнат, ние ще отговорим, каза той пред радио "Онда серо".

Работим с Европейската комисия и ще се постараем да ограничим или напълно да не допуснем въвеждането на мита, отбеляза Планас. Според него ситуацията не трябва да води до "селскостопанска война", която носи вреди както на гражданите, така и на производителите.

Френският министър на земеделието и храните Дидие Гийом изрази съжаление заради решението на САЩ за митата. Той смята, че това решение ще навреди на американските потребители. Гийом увери френските производители, че ще им бъде оказана всякаква подкрепа.

Холандският финансов вестник "Финансиеле дагблад" отбелязва, че Холандия по-скоро няма да бъде силно засегната от въвеждането на американските санкции. Мерките ще засегнат само малка част от общия обем холандски износ за САЩ, уверява изданието, цитирано от БТА, и допълва, че други страни ще пострадат много повече.

Още преди ден говорителят на Европейската комисия Даниел Росарио предупреди, че митническите санкции на САЩ срещу редица европейски стоки "ще засегнат най-напред и преди всичко американските потребители и компании". По думите му това ще усложни усилията за постигане на приятелско споразумение между двете зони.

"Ако САЩ наложат санкции, те ще подтикнат и ЕС да направи същото", каза Росарио в четвъртък.

Диалогът не е прекъснат, тъй като от американска страна все още се твърди, че се "очаква да започнат преговори" с Европейския съюз.

ЕС също оставя вратата отворена: "Взимаме предвид изявлението на американския търговски представител, че САЩ са планирали да преговарят с Европейския съюз с цел да решат този проблем", каза говорителят.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?