ЕС и африкански държави се споразумяха да работят за спиране на потока мигранти

Център за бежанци в Либия

Министрите на външните работи на европейски и африкански страни се събраха в четвъртък в Рим и обсъдиха начини за пресичане на притока на мигранти на южните граници на Либия, още преди да са стигнали Средиземно море, предаде Франс прес.


"За да намалим броя на пристигащите у нас, трябва да намалим броя на пристигащите в Либия. Не бива да действаме само в северната ѝ част или в морето, а на южните ѝ граници", обясни пред журналисти след срещата италианският външен министър Анджелино Алфано.
"Ако контролът по границите на транзитните страни е ефикасен, то "билетите", продавани от най-голямата в историята престъпна агенция за пътувания, ще загубят стойността си. Ако трафикантите не могат повече да гарантират стигането до Европа, агенцията им за пътувания ще фалира. Това е нашата мисия", допълни той.

Африканските министри - на Либия, Нигер, Тунис, Египет, Чад, Етиопия, Судан - и европейските - на Германия, Австрия, Испания, Франция, Холандия, Малта, Естония - подписаха обща декларация. Тя призовава за инвестиции в страните на произход на мигрантите, подкрепа за граничния контрол на транзитните страни и по-строга политика на връщане на мигрантите, било то доброволно, или не.

 

Държавите, подписали декларацията, се ангажираха да помогнат на Върховния комисариат на ООН за бежанците и на Международната организация по миграция (МОМ) да увеличат присъствието си в Африка, където да провеждат информационни кампании за опасностите от пътуването към Европа.

По думите на Алфано Италия е отпуснала 10 милиона евро, за да помогне на Либия да контролира границите си с Нигер, Чад и Судан, 18 милиона, за да помогне на МОМ да организира в Либия доброволни връщания на мигранти в техните страни, и 3 милиона за борба с трафика на хора.

Днес имаше и още една среща по въпроса с мигрантите. Министрите на вътрешните работи на ЕС се събраха да обсъдят проблема в Талин след призива за помощ на Италия, разтревожена от непрестанните и масови пристигания на мигранти по бреговете ѝ.

Споделяне

Още от Европа