ЕС и Африканският съюз засилват сътрудничеството в миграцията и сигурността

ЕС и Африканският съюз засилват сътрудничеството в миграцията и сигурността

Европейският и Африканският съюз ще засилят сътрудничеството в редица важни области, решиха лидери от двата континента на Петата среща на върха ЕС-Африка в Кот д'Ивоар, предаде ДПА.

В заключителната декларация на двудневния форум лидери от над 80 страни се споразумяха за по-тясно сътрудничество по четири водещи проблема - миграцията, сигурността, инвестиране в образованието и трайното развитие.

"Никога не сме били толкова взаимнозависими. Никога не ни се е налагало да действаме толкова спешно", каза президентът на Кот д'Ивоар Аласан Уатара, чиято страна бе домакин на форума в търговската ѝ столица Абиджан.

"Нашите два континента са взаимнозависими по исторически и географски причини и от взаимната ни воля да развиваме търговски обмен като част от взаимноизгодни партньорства", заяви президентът на Гвинея Алфа Конде, който е председател на Африканския съюз.

"Най-после се съгласихме да конфискуваме авоарите на трафикантите на хора и в Африка, и в Европа, и в Близкия изток", добави Конде.

Лидерите от ЕС и АС се договориха снощи за евакуационен план, който ще позволи репатрирането на мигранти от Либия - ключова транзитна страна по пътя от Африка към Европа.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск поиска и ООН да наложи санкции на роботърговците и трафикантите на хора в Либия.

"Трябва да има санкции на ООН към контрабандистите и роботърговците. Колкото до Европа, призовах колегите си да изпълнят обещанието да организират връщането на африканските мигранти в Африка", каза Туск.

Около 3800 мигранти в Либия трябва да бъдат спешно репатрирани, обяви председателят на Комисията на АС Муса Факи Махамат. Той подчерта, че общият брой мигранти в Либия е между 400 000 и 700 000, а в страната има поне 42 мигрантски лагера, предаде Франс прес.

В Либия "трябва бързо да се извърши хуманитарна акция, каналите за трафик на хора трябва да бъдат извадени от строя и да започне международно разследване", заяви президентът на Кот д'Ивоар Аласан Уатара.

 

Колегата му от Гвинея Алфа Конде поиска анкетната комисия да се ръководи от комисията за човешки права на Африканския съюз и да се създадат специални военни сили срещу трафикантите на хора.

 

Френският президент Еманюел Макрон каза, че с лидери на други страни от ЕС, африкански държави и ООН са обсъдили мерки за справяне с трафикантите на хора, в това число "конкретни военни и полицейски действия за разбиване на тези мрежи".

 

Европа се опитва да намали потока от десетки хиляди африканци, предприемащи опасното пътуване през Средиземно море, чрез помощи за развитие и други средства като финансиране на по-стриктен граничен контрол. С прогнозите за драстично увеличаване на населението на Африка през следващите десетилетия, се очаква още много хора да рискуват живота си, за да стигнат до Европа, отбеляза АП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят