ЕС и Азербайджан се активизират по проекта "Южен коридор", алтернативен на "Южен поток"

Европейският съюз и Азербайджан се договориха да ускорят подписването на споразумение за партньорство в стратегическата модернизация и да активизират усилията за реализиране на проекта "Южен коридор", разглеждан като алтернатива на руския проект "Южен поток".

"На срещата с президента Илхам Алиев взехме важни решения. Едно от тях е да ускорим работата върху новото споразумение между ЕС и Азербайджан. Това е споразумение за партньорство в стратегическата модернизация, което е важно както за Азербайджан, така и за ЕС", съобщи председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в неделя пред журналисти в Баку. Той изрази надежда, че документът ще бъде подписан скоро.

Барозу подчерта, че Брюксел и Баку успешно си сътрудничат в енергетиката. "Преди три години започнахме работа върху Южния газов коридор, който е важен не само от политическа гледна точка, но и с оглед на енергийната сигурност", каза той.

Барозу добави, че тази година проектът ще е приоритетен и за Азербайджан, и ЕС.

"Обсъждаме това и с други страни от региона и разглеждаме евентуални пътища за развитие на проекта", каза след срещата си с Алиев шефът на ЕК, цитиран от пресслужбата на
комисията.

Европейският проект "Южен коридор" е напълно противоположен на руския "Южен поток", който ще осигурява доставки на руски газ в ЕС, заобикаляйки Украйна.

В Брюксел се надяват, че "Южен коридор", който се разглежда като главен инструмент за диферсифициране на източниците на енергоносители за ЕС, ще бъде готов до 2019 г. и че Европа ще може да получава по 10 милиарда кубически метра газ, което е около 20 на сто от потребностите ѝ от газ.


Доставките на азербайджански газ се планира да стигат през Турция и Гърция до Албания, Италия, България и европейските пазари.


В Баку Барозу отбеляза, че сътрудничеството между ЕС и Азербайджан не се ограничава само до енергетиката. Ние сме един от най-големите търговски партньори на Азербайджан - 42 на сто от външната търговия на страната е с ЕС, и сътрудничеството ни обхваща и други сфери, не само енергетиката, добави Барозу. Той каза още, че "Азербайджан играе много конструктивна роля в политическия диалог на глобално равнище".

Споделяне

Още от Бизнес