ЕС и Дания ще продължат полицейското си сътрудничество

ЕС и Дания ще продължат полицейското си сътрудничество

ЕС и Дания намериха начин да продължат полицейското си сътрудничество, което е от изключителна важност за борбата с тероризма и други видове престъпност, след като датчаните гласуваха за излизане от Европол, предаде Ройтерс.

На 3 декември 2015 г. датчаните решиха страната им да прекрати членството си в Европол, което ще стане на 1 май 2017 г., като отхвърлиха правителствено предложение за нови закони, които бяха необходими за оставането на страната в европейската полицейска организация.

Оттогава премиерът Ларс Льоке Расмусен търси компромисен вариант за запазване на полицейското сътрудничество с ЕС и достъпа до базата данни на Европол, чрез която се получава информация от другите полицейски служби в ЕС.

Председателите на Европейската комисия и Европейския съвет Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск съобщиха в съвместно изявление с Расмусен, че са подписали декларация, в която се съгласяват, че е необходимо постигане на оперативно споразумение за ограничаване на последиците от излизането на Дания от Европол.

В документа се предвижда Дания да участва в работата на Европол при специални условия, които няма да са равносилни на пълноправно членство, тоест не е задължително да включват пълен достъп до базата данни на Европол, оперативната му работа или процеса на вземане на решения. Това ще е възможно, докато Дания остава член на Шенгенското пространство за свободно движение.

"Двустранното взаимодействие обаче трябва да позволи запазване на достатъчно ниво на оперативно сътрудничество и обмен на информацията", се казва в декларацията.

Споделяне

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?