ЕС и Иран са обсъдили откровено въпроса с ядреното споразумение

Жозеп Борел

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел е разговарял откровено с външния министър на Иран Мохамад Зариф за ядреното споразумение с Техеран. Това съобщи Европейската служба за външна дейност.

Борел и Зариф са обсъдили въпроса в Делхи, където участват в международна среща. Уточнява се, че това е първата двустранна среща на подобно равнище от избирането на Борел за ръководител на дипломатическтата служба на ЕС.

В разговора Борел е заявил, че ЕС държи споразумението да се запази, защото това е още по-важно при днешното напрежение в Близкия изток. Двамата събеседници са решили да останат в тясна връзка по този въпрос в следващите седмици, се допълва в съобщението.

Същевременно Франс прес предаде, че Зариф е обвинил в четвъртък европейските страни по сделката за ядрената му програма, че са пожертвали "останките" от споразумението заради икономическите си интереси след възможен шантаж от страна на американския президент Доналд Тръмп.

Франция, Великобритания и Германия "продадоха останките от споразумението, за да избегнат новите мита на Тръмп", написа в Туитър иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф.

Той преповтаря по този начин изводите от статия във в. "Вашингтон пост", в която се твърди, че Тръмп тайно заплашил трите европейски страни с налагане на 25-процентови мита върху произвежданите от тях автомобили, ако не задействат механизма за уреждане на спорове, предвиден в ядреното споразумение, сключено във Виена през 2015 г.

Франция, Великобритания и Германия задействаха този механизъм във вторник, за да се опитат да заставят Иран да се върне към пълното прилагане на разпоредбите на сделката.

Сега Зариф критикува трите европейски страни. "Ако искате да продадете почтеността си, давайте. Но не твърдете, че го правите заради големи морални или юридически принципи", казва той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?