ЕС и Иран в ключов разговор по ядрения въпрос

ЕС и Иран в ключов разговор по ядрения въпрос

Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Хавиер Солана ще се срещне в петък с представителя на Иран за ядрената програма часове преди ООН да излезе с обобщителен доклад по развитието на кризата, съобщи ББС. Разговорът на Солана със Саед Джалили се определя като ключов за позицията на САЩ и Запада за налагането на още санкции на Техеран.

ООН настоява Иран да прекрати програмата си за обогатяване на уран. Въпреки че близкоизточната държава твърди, че ядрената ѝ програма е развивана за мирни цели, Запада се опасява, че Техеран възнамерява да създаде атомно оръжие.

Според ББС целта на срещата е да се провери дали Иран въобще възнамерява да прекрати своята ядрена програма, както това вече беше препоръчано от Съвета за сигурност към ООН. По този въпрос бяха изготвени два доклада – единият от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), а другият от офиса на Солана.

Ако Джалили не покаже по време на разговорите си с представителя на ЕС склонност за прекратяване на ядрената програма, натискът за налагане на още санкции на Иран ще бъде засилен.

Въпреки че САЩ и ЕС настояват за налагане на по-големи санкции на Иран заради ядрената програма, Китай и Русия остават в пасивна позиция по тези въпроси. Малко преди започването на срещата между Джалили и Солана, от иранското правителство съобщиха своето намерение да представят ”нови идеи и инициативи” за разрешаване на кризата.

В сряда президентът Махмуд Ахмадинеджад заяви, че Иран е “ядрена нация”. “След всичко това, никой не може да заплаши иранската нация, ако сме единни и Запада не може да направи нищо”, добави той.

Споделяне

Още от Свят