ЕС и Канада сключиха споразумение за свободна търговия

Споразумението трябва да засили търговията през Атлантика

Споразумението за свободна търговия бе подписано официално в Отава ЕС и Канада, съобщи БТА, позовавайки на АФП. Договорът е още по-важен пред факта, че европейските лидери го приемат като модел за аналогичните преговори между ЕС и САЩ, предаде БТА.

Документът се състои от около 1600 страници и бе публикуван официално в петък, което сложи начало на процеса по ратификацията от всички държави членки на ЕС.

Някои от 28-те страни членки на съюза обаче имаха резерви към него. Министърът на икономиката на Германия Зигмар Габриел искаше предоговаряне на важна клауза от споразумението, която засяга защитата на инвестициите. Германия я смяташе за неприемлива.

Механизмът, който предвижда прибягване до международен арбитраж, би могъл да позволи на мултинационални компании да оспорват пред правосъдието политики на националните правителства. Така стана със споразумението за свободна търговия между Канада, САЩ и Мексико.

Еврокомисарят за търговията Карел де Гухт каза в интервю за "Франкфуртер алгемайне цайтунг", че ако преговорите бъдат отворени отново, това ще означава и "смърт за споразумението".

"Споразумението е подкрепяно изцяло от всички членове на ЕС, включително Германия", успокои председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу на пресконференция в Отава заедно с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой и канадския премиер Стивън Харпър.

По думите на Барозу би било много странно, ако Германия се изкуши да блокира споразумението, понеже тя е страната от Европа, която ще извлече и най-голяма полза от него.

"Убеден съм, че постигнахме възможно най-доброто споразумение и нямам никакво съмнение, че то ще бъде ратифицирано от всички страни членки", добави той. Споразумението е плод на петгодишни преговори. То трябва да бъде ратифицирано догодина и да влезе в сила през 2016 година.

Споделяне

Още от Бизнес