ЕС и Куба опитват да договорят нормализиране на отношенията до края на годината

ЕС и Куба опитват да договорят нормализиране на отношенията до края на годината

Върховният представител на Европейския съюз за външните работи и сигурността Федерика Могерини се срещна с кубинския президент Раул Кастро в опит да ускорят преговорите, чиято цел е да се нормализират отношенията с комунистическото правителство на островната страна. По думите на първия дипломат на Брюксел въпросното споразумение може да стане факт до края на годината, предаде Асошиейтед прес.

"В процес сме на това да ускорим темповете на преговорите и да финализираме споразумение, може би до края на годината", каза тя пред репортери в края на посещението си.

Визитата на Могерини стана факт, докато кубинските власти преговарят същевременно и по условията на историческо дипломатическо отваряне към САЩ, отбелязва Асошиейтед прес. Могерини приветства преговорите между Куба и Вашингтон, но настоя, че преговорите между ЕС и Хавана са "напълно независими" от тях.

Тя също така подписа и споразумение, по силата на което ще бъдат предоставени 50 милиона евро на земеделския сектор в Куба. ЕС замрази отношенията с островната държава през 2003 г. в отговор на ареста на дисиденти. Процесът по възстановяване на отношенията започна през 2014 г..

Могерини даде висока оценка на визитата си в Хавана, в рамките на която освен с Кастро тя разговаря и с кубинския си колега Бруно Родригес.

Тя съобщи, че на 22 април в Брюксел ще пристигне кубинска делегация начело с Родригес, за да продължат преговорите. Предполага се, че след това ще има още контакти между делегацията, за да приключи подготовката на споразумението за партньорство.

По време не разговорите в Хавана Могерини повдигна и въпроса за спазването на човешките права в Куба. На пресконференцията тя съобщи, че "ЕС не възнамерява да дава уроци в тази сфера на други страни, но че е готов да сподели с тях опита си в гарантирането на правозащитни, икономически и социални принципи". По думите ѝ "общността възнамерява да обсъди тези теми, избягвайки политиката на двойните стандарти". Куба е единствената страна в Латинска Америка, която няма двустранно споразумение за сътрудничество с ЕС.

Споделяне

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?