ЕС и Куба започват да нормализират отношенията си

ЕС и Куба започват да нормализират отношенията си
ЕС и Куба сключиха споразумение за нормализиране на отношенията - договор за политически диалог и сътрудничество, съобщиха информационните агенции. 
 
На церемония в рамките на срещата, събрала в Брюксел външните министри от ЕС, документът бе подписан от върховния представител на съюза за общата външна политика и сигурността Федерика Могерини и кубинския министър на външните работи Бруно Родригес Париля.
 
"Първото в историята споразумение между ЕС и Куба (. . .) предвижда засилен диалог, подобрено двустранно сътрудничество и съвместни действия по многостранните въпроси", съобщи по-рано Съветът на ЕС. 
 
Отношенията между ЕС и Куба са в преломен момент. Заедно вървим към по-тясно и по-конструктивно сътрудничество, отразяващо силните исторически, икономически и културни връзки, които обединяват Европа и Куба. С това ново споразумение ЕС е готов да подкрепи икономическата и социалната модернизация в Куба, отбеляза Федерика Могерини.
 
Преговорите за сключване на споразумението протекоха в седем кръга - от април 2014 до март 2016 г. Документът е внесен за одобрение в Европарламента.
 
Досега Куба бе единствената латиноамериканска държава без договор за международно сътрудничество с ЕС, отбелязва Франс прес. На церемонията кубинският външиен министър припомни реч на Фидел Кастро от 2003 г., в която той приветства съществуването на ЕС и на еврото като "противовеси" срещу "абсолютната хегемония" на САЩ и долара.
 
Подписването на споразумението бележи официалното откриване на нова ера в двустранните отношения, тъй като бе съчетано с отмяна на европейски акт от 1996 г., изреждащ предварителни условия за нормализиране на отношенията, по-специално в сферата на човешките права.
 
 
 
 
 
 
 
Споделяне

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?