ЕС и МААЕ притискат Иран за ядрени проверки

Техеран проучва възможността да се съгласи на внезапни инспекции в ядрените си обекти, заяви днес за АФП говорителят на Иранската организация за ядрена енергетика Сейед Халил Мусави.

Иран беше призован да подпише за засилване на международните инспекции върху ядрените дейности от ръководството на Международната агенция за атомна енергия( МААЕ) на ООН и от ЕС.

Генералният директор на МААЕ Мохамед Ел Барадей заяви пред МААЕ, че Иран не е разкрил някои от ядрените си дейности, но се стреми да поправи това.

"Иран е пропуснал да съобщи за някои от дейностите си в ядрената област и не е информирал за някои ядрени материали", заяви Ел Барадеи пред Управителния съвет на МААЕ.

В доклада на Ел Барадеи се отбелязва, че Техеран не е изпълнил задълженията си по защитните клаузи, които го задължават да информира МААЕ за ядрените материали, за тяхната преработка и използването им, както и да декларира инсталациите, в които тези материали се складират или преработват.

АФП се позовава на копие на доклада, в който се изтъква също, че Иран е нарушил ангажиментите, поети в рамките на Договора за неразпространение на ядреното оръжие, но взема мерки да започне да ги спазва по-добре.

Ел Барадей призова Техеран да подпише допълнителния протокол към Договора за неразпространение на ядрено оръжие, който ще позволи на агенцията да инспектира всички ядрени съоръжения в страната.

Иранският представител на срещата заяви, че проблемът бил "политически мотивиран", но ще бъде решен, предаде Би Би Си.

В Техеран говорителят на Иранската организация за ядрена енергетика Сейед Халил Мусави заяви, че въпросът за подписването на допълнителния протокол се проучва с "позитивна нагласа".

Ел Барадей заяви, че сътрудничеството на Иран с МААЕ ще позволи на агенцията да "предостави достоверни уверения за мирния характер" на иранската ядрена програма.

САЩ и много други страни подозират Иран , че разработва тайно ядрено оръжие.

Подписването на допълнителния протокол ще даде възможност за внезапни проверки и вземане на проби от места, където МААЕ допуска, че се разработват материали за ядрени оръжия.

По-рано днес иранското външно министерство отхвърли настояването на ЕС Иран да подпише новия протокол "незабавно и безусловно". Очаква се по-късно днес на срещата на външните министри на ЕС в Люксембург да обявят, че подобряването на търговските отношения с Иран ще е в зависимост от тази стъпка. Техеран обаче отхвърли обвързването.

"Няма да приемем каквито и да е предусловия в нашите преговори", каза говорителят на външно министерство Хамид Реза Асефи.

Някои европейски страни искат търговските преговори с Иран да бъдат преустановени, но мнозинството смятат, че ЕС трябва да държи отворени врати за диалог с Иран, за да постигне по-голяма прозрачност по ядрени въпроси и напредък по въпросите на човешките права и политическите реформи в Иран, предаде Би Би Си

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?