ЕС и НАТО задълбочават допълнително сътрудничеството си

ЕС и НАТО задълбочават допълнително сътрудничеството си

НАТО и ЕС подписаха съвместна декларация за допълнително задълбочаване на сътрудничеството между двете организации. Документът бе подписан от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и председателите на Европейския съвет Доналд Туск и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, предаде БТА от Брюксел.


Искаме да защитим европейските граждани с всички възможни средства, посочи Туск. Решихме днес да укрепим допълнително сътрудничеството си в областта на придвижването на военни сили, противопоставянето на заплахите в интернет, тероризма, за спиране на каналджиите в Средиземноморието, добави той.


В навечерието на започващата утре двудневна среща на върха на НАТО в Брюксел Туск се обърна пряко към президента на САЩ Доналд Тръмп, който, по неговите думи, от дълго време почти всекидневно порицава ЕС, основно заради разходите за отбрана. Америка няма и няма да има по-добър съюзник от Европа. Днес харчим за отбрана много повече от Русия и колкото Китай. Това е пряко вложение в европейската и американската сигурност. Скъпа Америка, оценявай съюзниците си, не са ти много. Парите са важни, но съпричастието е по-важно, заяви Туск.


Той призова Тръмп да има предвид в следващите дни проявата на европейска солидарност след атентатите в САЩ от 11 септември 2001 година. Спомнете си за това утре, а и особено когато се срещнете с президента на Русия Владимир Путин в Хелзинки. Помнете кой е стратегическият Ви съюзник и кой е стратегическият Ви съперник, призова председателят на Европейския съвет.


Юнкер отбеляза, че НАТО и ЕС са естествени съюзници. Самостоятелни сме, но работим заедно, макар и по различен начин, добави той.


Столтенберг поясни, че възможностите за движението на военни части в Европа е от ключово значение за способностите на НАТО за сдържане, както и за борбата с тероризма. Европа поема повече отговорност за собствената си сигурност. Това е в допълнение, а не замества НАТО, уточни генералният секретар.

Споделяне

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?