ЕС и ООН се надяват да съберат милиарди в помощ на Сирия

ЕС и ООН се надяват да съберат милиарди в помощ на Сирия

Висши служители на Европейския съюз изразиха надежди да бъдат събрани милиарди долари помощ за сирийците и да бъде даден импулс на политически усилия за разрешаване на 8-годишната криза, на започваща днес в Брюксел международна конференция, предаде ДПА във вторник.

Тридневният форум, чийто съдомакин е ООН, е седмият поред, в който участват делегации от около 85 страни.

Агенцията припомня, че силите на сирийския президент Башар Асад през последната година са постигнали важни успехи срещу бунтовниците и срещу екстремистите от "Ислямска държава", като са възстановили контрола си над обширни територии в южните, северните и централните части на страната, както и в района около столицата Дамаск. Въпреки това остава несигурно бъдещето на 5,6 милиона сирийци, напуснали страната си. Още по-голям е броят на прокудените от домовете си вътре в страната. Като цяло, над 11,7 млн. души се нуждаят от помощ по въпроси, като чисто физическата си сигурност, прехраната, здравеопазването и образованието.

ЕС смята, че сирийската криза не може да има военно решение и подкрепя усилията на ООН за мирен преход. Само тогава Брюксел би могъл да подкрепи плановете за реконструкция на страната, отбелязва ДПА.

Развитията на терена породиха призиви от няколко посоки реконструкцията да започне. За това настоява най-вече Русия, която търси помощ за процеса. ЕС обаче е "категоричен" в условията си за започване на възстановяването на Сирия, каза днес неназован представител на Евросъюза преди началото на конференцията. ЕС все пак си остава един от най-големите хуманитарни донори за сирийците в страната и в региона, воден от желание да предотврати поток от бежанци, търсещи закрила в Европа.

Миналогодишната конференция събра 4,3 млрд. долара, като после цифрата достигна 6 млрд. Амбицията на ЕС е да "поддържа" миналогодишното равнище на финансиране, въпреки риска от "донорска умора", каза служителят на ЕС, пожелал анонимност.

Конференцията ще започне с двудневен диалог между групи от гражданското общество, регионални организации, групи за помощ и съседните страни, фокусирайки се върху такива въпроси, като икономическото възстановяване, правосъдието, образованието и защитата на бежанците. Очакват се над 1000 участника.

Един от продължаващите дебати е дали Сирия е безопасна за завръщането на бежанците. Според ЕС условията на място все още не са подходящи за доброволно, безопасно и достойно завръщане.

Друг чувствителен въпрос е този за репатрирането на чуждестранните бойци - заедно с техните съпруги и вероятно деца, - които са напуснали европейските и западните страни, за да се присъединят към "Ислямска държава". Тази тема е свързана с въпроси за националния суверенитет и сигурността и изисква "задълбочено обмисляне и проучване", каза служителят на ЕС. Мисля, че това не е нещо, на което бързо ще намерим решение", добави той.

Споделяне

Още от Свят

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?