ЕС и редица други страни засега ще бъдат освободени от митата на САЩ

ЕС и редица други страни засега ще бъдат освободени от митата на САЩ
ЕС и редица други страни засега ще бъдат изключени от митата, обявени от президента Доналд Тръмп върху вноса на стомана и алуминий, съобщи постоянният търговски представител Робърт Лайтхайзър, цитиран от АФП.
 
На въпрос при изслушване в Конгреса кои са изключенията Лайтхайзър отговори: "Става дума за две страни от НАФТА и знаем кои са (Канада и Мексико - бел. ред.). Става дума за Европа. Става дума за Австралия, Аржентина и Бразилия и разбира се (...) Южна Корея, с която сме в преговори".
 
Американската администрация започна процедура за подаване на молби за изключения при прилагането на тези мита, които са от 25 на сто за стоманата и 10 на сто за алуминия и бяха обявени от Тръмп на 8 март.
 
Лайтхайзър допълни при изслушването си, че докато бъдат разглеждани исканията за изключване от митата, внесени от тези страни по силата на обявената процедура, за тях митата няма да важат.
 
Редица европейски високопоставени представители посетиха Вашингтон тези дни, сред които бе и еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом, за да настояват за ЕС тези мита да не се прилагат.
 
Очаква се по-късно американският президент Доналд Тръмп официално да уведоми европейските лидери за решението си. 
 
"Очакваме да бъдем в този списък, но не сме сигурни", посочи Малмстрьом пред европейски депутати след двудневното си посещение във Вашингтон във вторник и сряда.
 
Тя изрази очаквания, че министърът на търговията Уилбър Рос "ще препоръча" на Тръмп "ЕС да бъде изключен като цяло". Но "в крайна сметка, президентът е този, който решава", допълни еврокомисарката.
 
Рос и Малмстрьом заявиха вчера в съвместно комюнике, че "започват незабавно процес на преговори с президента Тръмп и администрацията на Тръмп по търговските въпроси", включително за стоманата и алуминия, за да "се намери взаимно приемливо решение възможно най-бързо".
 
Европейските ръководители ще обсъдят късно вечерта в четвъртък на среща на върха в Брюксел въпроса за американските мита.
 
"Междувременно европейските лидери ще обсъдят как да отговорят на цялостния подход на президента Тръмп към световната търговия, който може да има негативни последици за работните места по целия свят. Ако САЩ трайно се обърнат към протекционизма, целят свят ще има проблем", каза Туск в навечерието на срещата на върха.
 
Все още обаче не сме стигнали дотам и все още има време за разумни действия, допълни той.
 
Решението на Вашингтон да наложи въпросните мита породи заплаха от търговска война, а ЕС заяви категорично, че ще отговори с ответни мерки, въвеждайки мита върху редица американски стоки, внасяни в 28-те, припомня Франс прес. 
Споделяне

Още по темата

Още от Европа