ЕС и Русия договориха механизъм за ранно предупреждение при срив на енергийни доставки

Европейският съюз и Русия подписаха в понеделник механизъм за ранно предупреждение, който да предпазва Европа при евентуално преустановяване на газовите доставки и да защитава потребителите в случай на повторение на руско-украинския газов конфликт от миналата зима, предаде Ройтрес.

Споразумението предвижда всяка страна да уведомява другата за всеки вероятен случай на прекъсване на доставките на нефт, природен газ, електричество и да се работи заедно за решаването на проблема. Ще бъде разрешено включването и на трети страни, заявиха от Европейската комисия.

"Енергийна криза като тази, която преживя ЕС през януари, е вредна за страните доставчици, за страните -транзитьори и за страните -потребители", заяви еврокомисарят по енергетиката Андрис Пиебалгс след подписването на споразумението с руския министър на енергетиката Сергей Шматко.

"Ние трябва да направим всичко възможно, за да гарантираме, че подобна ситуация няма да се случи отново", посочи той в изявление.

Руските газови доставки за Европа през Украйна бяха преустановени за повече от две седмици през януари заради ценови спор между Москва и Киев.

В момента има опасения, че конфликтът може да избухне и този януари, когато в Украйна се провеждат президентски избори.

Украинският премиер Юлия Тимошенко заяви, че страната ѝ има затруднения да изплати сметката си към "Газпром" от последния месец.

Руският министър -председател Владимир Путин също предупреди миналата седмица, че Москва ще преустанови доставките, ако Украйна започне да отклонява за свои нужди транзитен газ, предназначен за Европа.

Руският министър на енергетиката заяви в отделно изявление, че механизмът за ранно предупреждение ще поддържа чиста комуникационната линия между Москва и Брюксел, а освен това ще е средство за реакция при неочаквани нарушения на доставките.

"Това не е просто червен телефон между Москва и Брюксел", коментира Владимир Чижов, руският посланик в ЕС.

Споделяне

Още от Бизнес