ЕС и Русия не стигнаха до обща позиция за Сирия

Русия и Европейският съюз оценяват по различен начин кризата в Сирия, но са единодушни, че е необходимо да бъде приложен мирният план на пратеника на ООН и Арабската лига Кофи Анан. Това заяви пред журналисти в Санкт Петербург председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой след среща с руския президент Владимир Путин.


"Европейският съюз и Русия имат различни подходи, но ние сме единодушни, че планът на Анан като цяло е най-добрата възможност да се пресече цикълът на насилието в Сирия, да се
предотврати гражданска война и да се намери мирно и трайно решение", каза Ван Ромпой на обща пресконференция с Путин и с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу след днешната среща на върха ЕС-Русия.

 

"Трябва да обединим усилията си, за да постигнем това и да излъчим общи послания, по които имаме съгласие", добави той.

 

В понеделник Китай отново отправи призив да се засили подкрепата за пратеника на ООН и Арабската лига за Сирия Кофи Анан, но предупреди, че външна намеса ще донесе още по-големи страдания.

 

Опитите на международната общност за по-твърди мерки спрямо режима на Башар Асад до момента се блокират от Москва и Пекин. Въпреки че планът на Кофи Анан за прекратяване на огъня е нарушаван постоянно, Китай и Русия блокират всякакви ходове за чуждестранна намеса.

 

"Разисквахме най-важните международни въпроси. Става дума, разбира се, за ситуацията в Сирия, Иран и Близкия изток. Накрая искам отново да подчертая, че днешните разговори бяха плодотворни. Очевидно не сме винаги на едно мнение за всичко", заяви руският президент, цитиран от Франс прес.

 

Путин коментира и критиките към него за нарушаване на човешките права в страната му.

 

"Осъждането на затвор на бившия петролен магнат Михаил Ходорковски не е политически мотивирано", каза Путин.

 

Той посочи още, че Русия има нужда от нови закони за демонстрациите, което според Ройтерс означава, че той подкрепя предложението на управляващата партия Единна Русия да се увеличат глобите за организиране и участие в неразрешени протести.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят