ЕС и Русия пред споразумение за "ранно предупреждение" при газовата криза

Русия и Европейският съюз се приближават до сключването на споразумение, което ще ги задължи при възникване на опасност от прекъсване на газовите доставки да дават ранно предупреждение, съобщава британският вестник "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

Споразумението ще засили "системата за ранно предупреждение", която се очаква да бъде създадена преди срещата между ЕС и Русия в сряда в Стокхолм, твърдят дипломати, цитирани от вестника.

Срещата ще се проведе на фона на нарастващите опасения на Брюксел, че ЕС може да бъде изправен пред нова газова криза (третата за последните няколко години) заради политическите сътресения в Украйна.

По-ранното предупреждение може да помогне на ЕС да изпрати навреме технически експерти, които да наблюдават транспорта на газ, както направи при предишната криза. Съюзът също така ще разполага с повече време да осигури финансова помощ или да промени посоката на движение на газа по тръбопроводите, да попълни газовите хранилища и да сключи други уговорки, за да защити уязвимите страни членки, отбелязва изданието.

При кризата от януари 2009 г. ЕС бе изненадан и трудно се справи с изясняването на причините за проблема.

Новото споразумение ще посочи при какви условия - технически или политически - страните трябва да бъдат уведомени за опасност от прекъсване на доставките. Документът също така призовава за консултации, които могат  да включат и трета страна (Украйна). Въпреки че в центъра на вниманието е газът, споразумението ще покрива също така въпроси, свързани с петрола и електричеството, допълва "Файненшъл таймс".
Споделяне

Още от Свят