ЕС и Русия се разбраха за климата и енергетиката, но не и за Грузия

ЕС и Русия се разбраха за климата и енергетиката, но не и за Грузия

Европейският съюз и Русия постигнаха споразумения по проблемите на климата и на енергетиката и потвърдиха разногласията си по въпроса с конфликта на Русия с Грузия, предаде ББС в сряда след двустранна среща, провела се в Стокхолм. В нея взеха участие руският президент Дмитрий Медведев, председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу и шведския премиер Фредерик Рейнфелд, чиято страна председателства ЕС.

На пресконференцията след срещата Рейнфелд отбеляза необходимостта от ускоряване на преговорите по въпросите на климата. Според него една от най-важните задачи на тази среща и на бъдещата по проблемите на глобалното затопляне в Копенхаген е да се постигне споразумение, което да разпише мерки, непозволяващи повишаване на температурата на Земята с повече от 2 градуса.

Самият Медведев е поел ангажимент пред ЕС Русия да се стреми да намали до 2020 г. изхвърлянето на въглеродни емисии с 25 на сто. Предишните планове на Москва бяха за редукция от 15 процента. Новото намерение, което предвижда и увеличаване на енергийната ефективност на руската икономика с 40 на сто, било приветствано от Барозу, посочва източник на РИА Новости.

Пред журналистите Барозу заяви, че в навечерието на конференцията в Копенхаген в средата на декември, е бил постигнат много важен напредък със сигнала от Медведев за намаляване на парниковите газове на Русия между 20 и 25 на сто.

По думите му Русия и ЕС напълно разбират необходимостта от постигане на ново международно споразумение в Копенхаген, което да замени изтичащия в края на 2012 г. Протокол от Киото.

Сред другите теми на срещата на върха в Стокхолм Рейнфелд открои и проблемите с влизането на Русия в Световната търговска организация, енергийната сигурност, човешките права в Русия и ситуацията в отцепилите се от Грузия Южна Осетия и Абхазия.

Русия потвърди желанието си да се присъедини към Световната търговска организация, но това ще стане самостоятелно, а не както бе заявил по-рано премиерът Владимир Путин - заедно с Казахстан и Беларус, с които бе създаден Митнически съюз.

Конструктивен диалог без емоции

В речта си Медведев сдържано отбеляза, че е доста доволен от начина, по който се е провела срещата. По думите му двете страни са успели да обсъдят целия набор от интересуващите ги въпроси “по конструктивен начин, без каквито и да било емоции“.

И той като шведския премиер отбеляза, че е постигнат консенсус по въпросите на климата и енергетиката, но нищо не спомена по темата с човешките права.

"Закавказието — тук нашите позиции не съвпадат и трябва да си признаем открито това“, каза Медведев. Според него обаче това не е повод да се драматизира, а на против — трябва да се сближават позиции и да се търси път за стабилизиране на и без това сложната ситуация в двете самопровъзгласили се автономни републики.

Москва смята и в бъдеще да води преговори в търсене на компроми по трудни теми. А от тях вече не са останали толкова много, посочи руският президент.

Двете страни са подходили с разбиране към въпросите за енергийното сътрудничество, в частност обезпечаването на сигурността на доставките в Европа. Според руската страна обаче това е пряко свързано с нормативния инструментариум, който ще използват двете страни. Медведев отново е обърнал внимание на европейските партньори върху вижданията на Русия за поправки в Енергийната харта, която Москва така и не ратифицирала, а самият Медведев предложи свой вариант за подмяната ѝ.

"По тази тема смятам, че трябва да продължи обмяната на мнения за разработването на качествена международна основа за енергийно сътрудничество в бъдеще“, отбеляза той.

Неизбежни партньори

Поредната среща ЕС-Русия се проведе преди влизането в сила на Лисабонския договор, предвиждащ реформиране на Евросъюза, посочва ББС.

Според Медведев това няма да промени кардинално отношенията, тъй като и Москва, и Брюксел са заинтересовани от сътрудничество

“Ние сме неизбежни партньори, но също така сме приятелски настроени партньори", посочи руският президент.

Той бе помолен да коментира изказването на външния министър на Швеция Карл Билд, който сравни действията на Русия в Грузия с действията на нацистка Германия. “Какво да ви кажа. Карл Билд се поразгорещи тогава. Русия и Швеция имат отдавнашни исторически отношения. Имало е и голяма дружба и война, затова и е възможно сега да сме особено чувствителни даже към намеците за това, което се случва в нашите страни“, каза Медведев. “Всеки от нас може да дава остри оценки, но победителите са тези, които търсят развитие на диалога“, допълни той.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?