ЕС и Русия започват "Партньорство за модернизация"

В края на двудневната среща на върха ЕС-Русия в Ростов на Дон двете страни поставиха начало на двустранна програма "Партньорство за модернизация" и за пореден път без резултат обсъдиха въпроса за бъдещ безвизов режим, съобщи във вторник Би Би Си.

В общото изявление за програмата "Партньорство за модернизация" се изброяват приоритетните сфери на това партньорство – иновации, енергоспестяване, космически изследвания и други – и се посочва, че на координаторите от двете страни е поръчано да подготвят план за работа.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу обвърза технологическите аспекти на модернизацията, за които основно говори Русия, със социално-политическите.

"Ние искаме да постигнем конкретни резултати по въпроси, които са важни за нашите икономики и за нашите общества. Икономиката и обществото, разбира се, са свързани. Модернизацията засяга не само икономиката, но и обществата, върховенството на закона – и въобще движението към определени ценности", заяви Барозу след края на срещата.

Президентът на Русия Дмитрий Медведев от своя страна говори преди всичко за техническата страна на сътрудничеството в модернизацията.

В съвместното изявление все пак се говори и за "осигуряване на ефективно функциониране на съдебната система" и за "укрепване на диалога с гражданското общество".

Русия предложи програмата "Партньорство за модернизация" на предходната среща в Стокхолм. Идеята на програмата е ЕС да помогне на Русия във провъзгласената от президента Медведев модернизация на страната.

В Ростов на Дон Русия е предала на ЕС и проект за споразумение за безвизов режим.

Медведев заяви, че страната му е готова да отмени визите незабавно, а липсата на готовност за това от страна на ЕС обясни с обстоятелството, че той се състои от 27 държави. Позицията на някои от тях според Медведев е "свързана по-скоро с историята, отколкото с действителността".

Президентът на ЕС Херман ван Ромпой определи отмяната на визите като дългосрочна цел и обеща да се старае за постигане на напредък по въпроса колкото се може по-бързо.
Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?