ЕС и САЩ доволни от приетите закони за изборите в Украйна

Правителствените и опозиционните партии в Украйна постигнаха компромис за пакета от законодателни промени, които разчистват пътя за повторението на втория тур от президентските избори.

Парламентът прие избирателните закони, за които настояваше опозицията и намаляване на президентските правомощия, както искаше правителството.

Върховната рада (парламентът) освен това гласува и нов състав на Централната избирателна комисия (ЦИК), която бе обвинена за фалшификация на изборните резултати.

От ЦИК бе отстранен досегашния председател Серхий Кивалов, чиято кандидатура не бе утвърдена от депутатите. В новия състав на комисията има четирима нови членове.

На 26 декември един срещу друг отново ще се изправят проруският кандидат - президент Виктор Янукович кандидатът на опозицията Виктор Юшченко. Повторението на втория тур от изборите бе постановено от Върховния съд, който обяви за невалидни резултатите от редовния вот на 21 ноември.

Одобрената конституционна реформа предвижда ограничаване на президентските правомощия, а поправките на избирателния закон, искани от опозицията и Европейския съюз, трябва да ограничат риска от измами при повторното гласуване на 26 декември.

Гласуваните конституционните промени за не предвиждат драстично намаляване на президентските правомощия, както настояваше правителството.

Виктор Юшченко и депутатите на опозицията изглеждат сигурни, че ако той стане президент, няма да бъде само формална фигура, както се надяваха управляващите.

Двата гласувани от парламента текстове бяха веднага подписани от президента Леонид Кучма, присъстващ на заседанието, предаде Асошиейтед прес.

"Това е акт на консолидация и помирение, който доказва, че Украйна е единна и неделима", коментира председателят на парламента Володимир Литвин, цитиран от Франс прес.

ЕС и САЩ приветстваха реформите

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Хавиер Солана приветства реформите, приети от украинските депутати, и изрази увереност, че те разчистват пътя за изборите на 26 декември, предаде Франс прес.

Американският държавен секретар Колин Пауъл също изрази задоволство от решенията на украинския парламент. Украинците обединяват усилията си, за да намерят сами решение на проблема си. Парламентът прие необходимите мерки, за да разчисти пътя за изборите на 26 декември, добави той.

Колин Пауъл изрази задоволство от факта, че САЩ и Европа бяха на една и съща позиция за политическата криза в Украйна. Украинските и руските власти чуха един и същ призив от САЩ и от Европа - нека народът на Украйна да вземе решение", подчерта той.

Юшченко се съгласи двата пакета да бъдат гласувани заедно

Двата текста бяха одобрени с 402 гласа при необходими 300, предаде Ройтерс. ДПА отбелязва, че Решението на фракцията Наша Украйна на Виктор Юшченко да промени позицията си и да подкрепи предложението двете реформи да бъдат гласувани в общ законопроект. Разцепление се прояви в опозицията при гласуването между депутатите от фракцията на Юшченко Наша Украйна и привържениците на Юлия Тимошенко, които бяха против обединяването на двата законопроекта. Самият Юшченко, който отсъстваше от парламентарните заседания в понеделник и вторник, сега активно участва в дебатите.

Успяхме да направим това, което малко хора се надяваха да постигнем. Това е ден на компромис, който отваря пътя към победата ми в 18 или 20 области, заяви по-късно на пресконференция Юшченко.

НАТО не признава легитимността на украинското правителство

В същото време НАТО отложи насрочената за четвъртък среща между министрите на външните работи от Алианса и украинския им колега Костянтин Гришченко. Посланици заявиха, че искат да избегнат контакти с украинския кабинет, обвинен в изборни фалшификации.

Пактът обаче ще се стреми към възможно най-бързи разговори с външен министър от ново и легитимно украинско правителство, съобщиха източници от НАТО, цитирани от Ройтерс.

Решението за отменяне на срещата е знак, че НАТО не признава легитимността на сегашното украинско правителство, заяви източник от Алианса след края на срещата на посланиците на страните членки в Брюксел.

Солана: Путин няма право да се намесва в Украйна

Определението на руския президент Владимир Путин, че Западът е "наложил колониална каска" в Украйна, е "твърде краен израз", заяви външнополитическият представител на ЕС Хавиер Солана, цитиран от Франс прес. През втория си мандат Путин може би е по-решителен и вероятно има повече проблеми със съседите си - положението в Украйна, Молдова и Грузия предизвиква повече загриженост у руския президент днес, отколкото вчера, подчерта Солана.

Владимир Путин няма право да се намесва във вътрешните работи на Украйна, каквото нямаме и ние, изтъкна Солана, който в понеделник беше в Киев за участие в третата среща на посредниците за разрешаване на кризата в Украйна.

още

Още не е известна причината за заболяването на Юшченко

Още не е известна причината за заболяването на опозиционния лидер Юшченко, заяви в сряда директорът на болницата, в която той бе лекуван, предаде Асошиейтед прес.

Юшченко обвини украинските власти, че са се опитали да го отровят, но те отричат. На 10 септември той постъпи на лечение в частната Рудолфинерхаус във Виена. В средата на септември се завърна в Украйна, за да продължи кампанията си, но в края на месеца постъпи отново в болницата. Болестта промени външността му и кожата на лицето му се покри с кисти и рани.

Лекарите все още правят изследвания, за да установят причината за заболяването, каза директорът на Рудолфинерхаус. Той отхвърли като невярна публикуваната статия в лондонския Таймс, според която д-р Корпан, лекуващият лекар е казал, че Юшчеко е бил отровен.

Пред австрийската телеграфна агенция Корпан заявил, че не е правил такъв коментар пред Таймс. Подозрението за отравянето на Юшченко нито е потвърдено, нито е отхвърлено е заявил той пред АПА.

Опозицията прекратява протестите

В сряда, след гласуването в парламента, украинската опозиция обяви, че прекратява продължилите вече три седмици протестни акции и в центъра на Киев и в други градове, както и блокадата на правителствените сгради.

Сега сме длъжни да съсредоточим вниманието си върху избирателния процес, заяви пред журналисти Юлия Тимошенко, една от най-близките съюзници на Юшченко. Хората трябва да гарантират победата на Виктор Юшченко със своите гласове, каза тя.

Москва изпратила в Интерпол нови данни срещу Тимошенко

Междувременно руската Главна военна прокуратура в сряда изпрати в централата на Интерпол в Лион допълнителни сведения по делото на Тимошенко, бивша ръководителка на промишлено-финансовата корпорация Единни енергийни системи в Украйна, предаде ИТАР-ТАСС.

Юлия Тимошенко е обявена за международно издирване по нареждане на Москва, която я обвинява, че организирала подкупване на служители от руското Министерство на отбраната.

Главният военен прокурор на Русия Александър Савенков заяви в сряда, че са поискани сведения от технически характер като уточняване на лични данни и на датата, на която е било заведено наказателното дело.

Савенков отрече да има политически мотиви в делото на Тимошенко, макар че украинската опозиция смята именно така.

Във вторник данните за Юлия Тимошенко бяха поместени вофициалния уебсайт на Интерпол в рубриката за международно издирвани лица, припомня ИТАР-ТАСС. Но след това информацията бе снета и както поясни Интерпол, причината е, че се очаква допълнителна информация от Москва.

Споделяне

Още от Свят