ЕС и САЩ готвят финансов пакет за "преходен период" в Украйна

Опозицията готова да състави правителство и да поеме цялата отговорност

Сн. БГНЕС

Европейският съюз и САЩ работят върху план за значителна краткосрочна финансова помощ за Украйна, а украинската опозиция обяви, че е готова да състави правителство и да се нагърби с цялата отговорност за ситуацията в страната, но призова за по-силна европейска подкрепа.

 

В същото време еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле обяви, че само обещание за присъединяване може да промени бившите съветски републики.

 

Демонстрациите срещу президента Виктор Янукович не спират, като опозицията продължава да настоява за освобождаване на задържаните по време на протестите. Според данни на опозицията са изчезнали общо 36 протестиращи.

 

В понеделник се очаква и връщането на Янукович, който миналата седмица влезе в болница.

 

ЕС и САЩ с план за Украйна

 

Представителката на ЕС по сигурността и външната политика Катрин Аштън заяви, че САЩ и ЕС готвят пакет за помощ за Украйна, който трябва да помогне на страната да премине през преходен период. В него временно правителство на широка основа би могло да одобри политически и икономически реформи и да направи подготовка за президентски избори, които трябва да се произведат догодина.

 

В интервю за вестник "Уолстрийт джърнъл" Аштън каза, че все още не е решено какъв ще е размерът на предложения пакет с финансова помощ на ЕС и САЩ, но посочи, че "сумата няма да е малка".

 

По думите ѝ той може да не е само от пари, а да съдържа и "гаранции" или помощ за инвестиции, или стабилизиране на валутата. Според Аштън, която не даде повече подробности, за разлика от предишни обещания за помощ от страна на ЕС този пакет няма да зависи от това дали Украйна ще постигне споразумение с Международния валутен фонд.

 

Еврокомисарят Щефан Фюле от своя страна коментира, че "ако сериозно възнамеряваме да помогнем на тази част от Европа, то споразумението за асоцииране е само първата крачка".

 

Следващата трябва да е "светлината в края на тунела", посочи той. "Не можем да променим тези страни, без да използваме този най-мощен инструмент (разширяването – бел. ред.)", каза Фюле.

 

Опозицията готова да поеме отговорност

 

На този фон лидерът на партия "Баткившчина" Арсений Яценюк заяви, че украинската опозиция е готова да състави правителство и да се нагърби с цялата отговорност за ситуацията в страната.

 

Яценюк посочи, че опозицията е готова да състави правителство, на което народът ще се довери и с което ще работят западните партньори. Той изключи възможността за кабинет на опозицията и управляващата Партия на регионите. По думите му опозицията сама ще състави правителство и ще си носи отговорността.

 

Яценюк каза, че ако се стигне до сформиране на такъв кабинет, приоритетни реформи ще станат демонополизацията на икономиката, както и реформирането на енергетиката, за да се намали зависимостта от вносни енергийни източници.

 

Опозицията планира да се справи и с, по думите му, огромната корупция и да извърши данъчна и банкова реформа. Според Яценюк ще има реформа в съдебната система и правоохранителните органи.

 

Лидерът на "Баткившчина" отбеляза също, че за подкрепа на реформите ще се разчита на кредити от Международния валутен фонд, Световната банка, макрофинансова помощ от ЕС, Европейската инвестиционна банка, както и на частни партньори от Европа и САЩ. Според Яценюк такова кредитиране може да има само при ново правителство.

 

В опит да намери изход от политическата криза парламентът отмени девет от 12-те репресивни закони, които имаха за цел да ограничат демонстрациите, но ги разпалиха с нова сила преди десет дни. Въпреки отстъпките опозицията обяви, че продължава да настоява за оставка на Янукович и отказа да влезе в новото правителство, след като близкият до президента премиер Микола Азаров подаде оставка.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?