ЕС и САЩ отново ще разговарят за визите и сигурността на въздухоплаването

ЕС и САЩ отново ще разговарят за визите и сигурността на въздухоплаването

Представители на ЕС и САЩ ще се срещнат утре в Малта, за да разговарят за визите, сигурността на въздухоплаването, управлението на границите, борбата с тероризма, престъпността в интернет и миграцията, съобщи Европейската комисия.

В срещата ще участват тримата еврокомисари Димитрис Аврамопулос, Вера Йоурова и Джулиън Кинг, както и главният прокурор на САЩ Джеф Сешънс и зам.-вътрешният министър Илейн Дюк. В съобщението се отбелязва, че подобни срещи ще бъдат организирани два пъти годишно и целта е постигането на напредък в трансатлантическото сътрудничество в областта на правосъдието и вътрешните работи.

ЕК многократно заяви, че разчита на дипломацията за отпадането на визите, изисквани все още от САЩ за граждани на пет държави от ЕС - България, Румъния, Полша, Кипър и Хърватия. В края на май комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент реши да поиска от колегите си от правната комисия становище дали ЕК да бъде изправена пред Съда на ЕС заради това, че не е въвела обратно визи за граждани на САЩ в отговор на изискването за визи за граждани на ЕС. Ако правната комисия се произнесе положително, решението трябва да бъде взето на пленарна сесия на ЕП вероятно наесен.

Правото на ЕС изисква, щом ЕК установи липсата на т. нар. визова реципрочност, да въведе визи отново за гражданите на държавата, която изисква визи от граждани на ЕС. ЕК пропусна срока, в който да спази това изискване и обясни, че би било твърде скъпо и контрапродуктивно. През март ЕП прие резолюция, с която призова ЕК в срок от два месеца да върне визите за гражданите на САЩ, които пътуват до ЕС. Досега комисията не се е съобразила с настояването на евродепутатите.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?