ЕС и САЩ ще положат нови усилия за освобождаване на българските медици в Либия

Европейският съюз и САЩ потвърдиха, че ще положат нови усилия за решаване на проблема с петте български медицински сестри и палестинския лекар, осъдени на смърт в Либия по обвинения в заразяване на повече от 400 деца със СПИН, съобщиха информационните агенции във вторник, цитирани от сайта Кафене.нет.

В декларация, публикувана от Белия дом след срещата на високо равнище САЩ-ЕС, се казва, че докато двете страни потвърждават симпатията си към децата, заразени с ХИВ/СПИН, те ще увеличат своите усилия за оправдаване и освобождаване на българските медицински сестри и палестинския лекар, осъдени на смърт въпреки научните доказателства.

През последните две седмици САЩ засилиха натиска върху Либия да освободи медиците, което беше потвърдено в писмо на президента Джордж Буш до либийския лидер Муамар Кадафи, че подобряването на отношенията между двете страни зависят от съдбата на медиците.

Високопоставени представители на ЕС също намекнаха, че проблемът с медиците може да бъде решен до края на германското председателство на ЕС.

Либия настоява на семействата на заразените деца да бъдат изплатени компенсации в размер на 10 млн. евро за всяко дете. България отказва да направи това, като заявява, че това ще е признаване на вина.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?