ЕС и САЩ ще си сътрудничат пред нарастващата мощ на Китай

ЕС и САЩ ще си сътрудничат пред нарастващата мощ на Китай

Европейският съюз и Съединените щати ще си сътрудничат пред нарастващата икономическа, политическа и военна мощ на Китай. Това се посочва в проект за изявление на срещата им на върха другата седмица в Брюксел, предаде Ройтерс.

На срещата си във вторник ЕС и САЩ ще поискат ново, "прозрачно, основано на доказателства. . . и свободно от намеса" разследване на произхода на коронавируса, засечен първо в Китай в края на 2019 г., се казва в текста, който е бил видян от агенцията.

Освен това американският президент Джо Байдън и председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия, Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, ще поемат ангажимент да отменят преди 1 декември митата върху стоманата и за избягване на нови трансатлантически търговски спорове. Лидерите на САЩ и ЕС ще обещаят и да сложат край до 11 юли на отдавнашния спор заради субсидиите за самолетостроителни компании.

Постоянните представители на страните членки на Европейския съюз ще обсъдят проекта на документа в сряда.

ЕС се надява срещата на върха със САЩ на 15 юни да помогне за бързото уреждане на двустранните търговски спорове и за укрепване на трансатлантическия съюз с цел посрещане на глобалните търговски предизвикателства, заяви днес заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, цитиран от Ройтерс.

Джо Байдън ще посети Брюксел за първи път, откакто стана президент на САЩ през януари. Четирите години на управлението на неговия предшественик на поста Доналд Тръмп бяха белязани от враждебност, отбелязва Ройтерс.

"Като мерки за изграждане на доверие, ние трябва да деескалираме и решим търговските спорове между ЕС и САЩ", каза пред Европейския парламент в Страсбург Домбровскис, който отговаря в ЕК за търговията.

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?