ЕС и Турция планират среща на високо равнище в София или Брюксел

Борисов ще участва в преговорите с Анкара

ЕС и Турция планират среща на високо равнище в София или Брюксел
Европейският съюз и Турция планират среща на високо равнище в края на март, съобщи германският в. "Велт", позовавайки се на свои източници в Брюксел.
 
Предполага се, че в преговорите ще участват турският президент Реджеп Тайип Ердоган, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юкер, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европарламента Антонио Таяни, както и българският премиер Бойко Борисов, чиято страна е ротационен председател на ЕС.
 
Според "Велт" мини срещата на върха може да се състои или в Брюксел, или в София. Сред темите, които вероятно ще бъдат обсъдени, се споменават борбата с тероризма, енергетиката, миграцията, студентският обмен.
 
В началото на януари външният министър Екатерина Захариева съобщи, че подобна среща може да се състои, въпреки че не е предвидена. 
 
В началото на годината премиерът Бойко Борисов се срещна с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и пое ангажимент да посредничи за нормализиране на отношенията Турция-ЕС.
 
Отношенията между Анкара и много от страните в ЕС се влошиха, след като в Турция беше направен опит за държавен преврат. 
 
В ЕС обвиниха Турция в потъпкване на гражданските права, а Анкара упрекна Брюксел, че не изпълнява двустранните ангажименти.
 
Едно от ключовите свързващи звена между Турция и ЕС остава споразумението за бежанците.
Споделяне

Още по темата

Още от България