ЕС и Турция сключиха сделка за справяне с миграцията

Анкара ще получи 3 милиарда евро, визови облекчения и ускорени преговори за присъединяване

Турският премиер Ахмет Давутоглу и председателят на Европейския съвет Доналд Туск

Турция ще помогне за спиране на потока от мигранти към Европа, в замяна на финансова помощ, визови облекчения  и подновяване на преговорите за присъединяване на страната към ЕС. Това предвижда сключената в неделя вечер сделка, определена от турския премиер като "ново начало", предаде Ройтерс от Брюксел.

Лидерите на 28-те държави от Европейския съюз се срещнаха с Ахмет Давутоглу в белгийската столица, за да дадат своята колективна политическа благословия за споразумението, изковано от дипломатите през последните няколко седмици.

Още в началото на срещата турският министър-председател Ахмет Давутоглу определи днешния ден като исторически за процеса на присъединяване на Турция към Европейския съюз. Той каза, че е благодарен за новото начало на процеса за интеграция между ЕС и Турция.

"Искам да изпратя открито послание от Анкара. Ние сме европейски народ. Съдбата на континента е съдба на всички нас," каза още той."Турция е готова да се изправи не само срещу бежанската криза, но и срещу всички кризи", заяви Давутоглу, като добави, че сега е "точното време за обща позиция". Той съобщи, че ЕС и Турция са решили два пъти в годината да провеждат срещи на високо равнище.

Турция ще получи три милиарда евро за подслонените на нейна земя над 2 милиона бежанци. По-нататък, ако е нужно, тази сума може да бъде увеличена. Решението е компромис между европейското предложение за 3 милиарда евро в рамките на 2 години и турското искане за 3 милиарда годишно.

Планът предвижда ускоряване на преговорите за членство на Турция в ЕС. Европейските лидери и Анкара смятат, че процесът по присъединяване на Турция към ЕС трябва да получи нов тласък, се казва в съвместната декларация. Турция ще отвори нова преговорна глава през декември, а през първото тримесечие на 2016 г. ще бъдат подготвени за преговори нови глави.

В декларацията се отбелязва още, че от октомври 2016 г. турските граждани ще могат да пътуват без визи в Европа, но условие за това е прилагането на принципно договорения план за действие за преодоляване на миграционната криза.

Основен момент в него е прилагането на споразумението с Турция за обратно приемане на незаконно навлезли от нейна територия в ЕС мигранти, както и връщането на икономическите имигранти към държавите им на произход.

Предвиждат се редовни срещи между властите на ЕС и Анкара по въпросите на борбата с тероризма, както и в сферата на международните отношения и политиката за сигурност в по-общ план.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви преди срещата, че споразумение между ЕС и Турция ще помогне мигрантският поток да бъде поставен в юридическа рамка вместо неконтролируемия наплив сега.

"Основна част от този план за действие ЕС-Турция ще бъде как можем да заменим нелегалната миграция с легална миграция, как можем да подобрим положението на бежанците вътре в Турция", каза Меркел.

"Само заедно ние ще можем да спрем миграционните потоци. Трябва ни споразумение с Турция", изтъкна председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?