ЕС и Турция водели в Брюксел тайни преговори

От две седмици ЕС и Турция водят в Брюксел тайни разговори на високо равнище за преодоляване на застоя в преговорите за членство на Анкара заради проблема за Кипър, пише в понеделник турският вестник "Миллиет", цитиран от БТА. Изданието уточнява, че целта на разговорите е Турция да предприеме стъпки за прилагане на така наречения протокол от Анкара от юли 2005 г., а в замяна на това да стане възможно отварянето на някои глави в преговорите за членство на Анкара, които бяха блокирани заради отказа ѝ да изпълни задълженията си по този протокол.

Протоколът от Анкара предвижда турската страна да отвори пристанищата и летищата си за кипърски гръцки кораби и самолети.

Вестникът твърди, че основна роля във водените разговори играе еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле. В хода на разговорите е възприета стратегия за "взаимни стъпки". Обсъжда се формула, според която Турция да отвори едно или няколко пристанища за кипърски гръцки кораби, а в замяна на това една и или няколко страни от ЕС да започнат директни полети да кипърското турско летище Ерджан. С тази формула се удовлетворяват исканията на кипърската гръцка страна, а Турция не се принуждава да прави компромис с настояването си за директни търговски връзки между ЕС и Северен Кипър.

С тези стъпки се цели преодоляване на блокирането в преговорите за членство на Турция. Вестникът припомня, че заради отказа на турската страна да отвори пристанищата и летищата си за кипърски гръцки кораби и самолети, ЕС замрази осем глави в преговорите с Анкара, а отделно Кипър и Франция блокират отварянето и на други преговорни глави. При това положение остават само три глави в преговорите, които Анкара може да отвори, но за това е необходима активна съвместна работа на управляващи и опозиция, посочва вестникът. Изданието допълва, че отварянето на тези глави няма да е лесно, след като Турция навлезе вече в предизборна атмосфера за предстоящите през юни парламентарни избори.

Вестник "Миллиет" пише, че въпросът за прилагането от Турция на протокола от Анкара ще бъде дискутиран на срещата на върха на ЕС през декември. Надделява опасението, че тази година кипърската гръцка страна ще реагира по-рязко по въпроса, отколкото предишните години. Според Европейската комисия най-лошият сценарий ще бъде една или няколко страни от ЕС напълно да блокират процеса на преговори с Турция заради неизпълнение на протокола от Анкара.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?