ЕС и Великобритания отново не се разбраха за правата на гражданите

Брюксел настоява Лондон да плати задълженията си към ЕС преди Брекзит

Преговорните екипи на ЕС и Великобритания. Снимка: ЕПА/БГНЕС
ЕС и Великобритания отново не успяха да се договорят за правата на гражданите след Брекзит. Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние каза след втория кръг на преговорите с Лондон, че се още има сериозни различия по този въпрос.
 
Той призова британското правителство да изясни позицията си по редица ключови теми, свързани с процеса по излизане от блока.
 
По думите на Барние, засега няма сближаване на вижданията по въпроса за правата на гражданите, има нужда от повече яснота по въпроса с границата между Ирландия и Северна Ирландия, както и че се очаква уточняване на основата за изчисление на задълженията на Лондон към бюджета на ЕС. 
 
"Тази седмица беше време за представяне, третият кръг ще бъде за изясняване", каза Барние на съвместна пресконференция с британския си колега Дейвид Дейвис в централата на Европейската комисия.
 
Барние заяви, че не е настъпило времето за отстъпки, защото преговорите са в самото си начало.
 
Британският премиер Тереза Мей отправи предложенията си за защита на гражданите на среща на върха на ЕС в края на юни. Другите лидери на ЕС в най-добрия случай не проявиха ентусиазъм към предложението ѝ за защита на правата на европейските граждани, което тя определи като "щедро“.
 
Лондон да плати сметката 
 
Той добави, че за да излезе от ЕС, Великобритания трябва да плати сметката.
 
Великобритания призна съществуването на задължения до напускането на ЕС и уреждането им. Признаването е достатъчно да започнем работата по изясняването на размера на задълженията. Необходимо е доизясняване на британската позиция, заяви Барние.
 
"Да премахнем всички финансови въпроси и да се платят всички сметки - това е главното условие за правилния и цивилизован начин за излизане от блока", посочи дипломатът.
 
Дейвид Дейвис заяви от своя страна, че е окуражен от напредъка, постигнат в преговорите.
"Окуражен съм от напредъка, който постигнахме в разбирането на позициите на другата страна," каза той.
 
"Това бяха едни динамичен и конструктивни преговори".
 
"Има много допирни точки, но достигането до консенсус ще изисква гъвкавост и от двете страни", каза министърът.
 
Текущата сесия на преговори започна на 17 юли. Следващият кръг е насрочен за месец август. Преговорите трябва да продължат до ноември 2018 г., след което страните ще имат шест месеца за ратифициране на споразуменията.
 
Париж: Искаме си парите обратно
 
На този фон френският икономически министър Брюно Льо Мер коментира, че Франция е непреклонна в условието си Великобритания да изплати всичките си задължения към ЕС преди да се пристъпи към активирането на Брекзит. 
 
По думите му това е предварително условие в преговорите за Брекзит между ЕС и Обединеното кралство, което не подлежи на коментар.
 
"Ще кажа онова, което Маргарет Тачър обичаше да казва: Искаме си парите обратно", каза Льо Мер пред депутати от комисията по икономическите въпроси във френския парламент. 
 
"Можем да дебатираме сумата, но фактът, че Обединеното кралство трябва да плати онова, което дължи на бюджета на ЕС, е неподлежащо на преговори предварително условие за началото на дискусиите (за Брекзит)", подчерта той. 
 
ЕС иска Лондон да признае, че дължи своя дял от ангажиментите за разходи, поети от ЕС по време на британското членство. Според Льо Мер тази сума може да достигне до 100 млрд. евро.
Споделяне

Още по темата

Още от Европа